ČLK se distancovala od lékaře podezřelého z týrání asistentek

25. 8. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) se distancovala od lékaře Jaroslava Bartáka, který čelí pěti trestním oznámením pro zbití, znásilnění a napadání svých asistentek, Barták bude muset své jednání zřejmě vysvětlit před disciplinární komisí komory.


Píše to Mladá fronta Dnes. Lékař, kterého vyšetřuje policie a kterému hrozí až čtyři roky vězení, svou vinu odmítá a tvrdí, že ženy byly prostitutky a že jde o spiknutí s cílem ho diskreditovat.

Disciplinární komise ČLK může Bartákovi udělit důtku, finanční trest, nebo ho na pět let vyloučit. V té době by nemohl vykonávat svou profesi internisty.

„Případ pana Bartáka hrubě poškozuje dobrou pověst všech členů lékařského stavu. Naši právníci už věc řeší. Zjišťují, jaký postup zvolit, aby s ním mohlo být zahájeno disciplinární řízení,“ řekl listu mluvčí ČLK Michal Sojka. Jaký trest Bartákovi hrozí, zatím podle něj nelze předvídat.

V souvislosti s vulgárními výroky podezřelého lékaře na adresu jeho údajných obětí Sojka dodal, že komora se také „absolutně distancuje od krajně nevhodného vystupování“ Bartáka na veřejnosti.

Barták zatím nebyl pravomocně odsouzen, takže komise by na něj musela pohlížet jako na nevinného a řešit jen jeho provinění proti etice a dobrým mravům. Podle pravidel ČLK na Bartáka nejdříve někdo musí podat stížnost.

Barták zatím nebyl ani obviněn, policie v současné době prověřuje podezření z trestných činů omezování osobní svobody, sexuálního nátlaku a nebezpečného pronásledování. MfD už dříve napsala, že policisté získali v posledním roce řadu svědectví o tom, že vlivný lékař Barták „ohánějící se kontakty do nejvyšších pater justice či politiky“ své asistentky trýzní. Jednu z nich údajně vylákal pod záminkou pracovní cesty na Filipíny, kde ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí.

Barták už kvůli násilí na mladých ženách jednou skončil před soudem. V prosinci 2007 údajně brutálně zbil před pražským Michnovým palácem svou asistentku Lucii Ř. Případ skončil před soudem, kde žena přijala odškodnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?