ČLK vydala pro migranty i lékaře pravidla poskytování péče

17. 3. 2016 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) zveřejnila na svém webu informace pro migranty o pravidlech poskytování zdravotních služeb v Česku. Materiál je vedle češtiny v 11 jazycích, kterými migranti hovoří, a má podle prezidenta ČLK Milana Kubka usnadnit lékařům a pacientům z řad migrantů vzájemnou komunikaci.


Návod dostanou všichni lékaři a podle dohody s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) se bude rozdávat také v záchytných zařízeních pro migranty.

O přestěhování do Česka zatím nemají běženci velký zájem. Ve třech zařízeních v Bělé pod Bezdězem, Vyšních Lhotách a Drahonicích s celkovou kapacitou 1030 míst je nyní 66 lidí. Hlavní nápor uprchlíků z válkou postižené Sýrie, Iráku a Afghánistánu cílí do Německa, kam jich loni přijelo 1,1 milionu. Letos za první dva měsíce to bylo nejméně 150.000 lidí.

Materiál pro lékaře a migranty zpracovala etická komise ČLK. Přeložen byl do angličtiny, arabštiny, čínštiny, francouzštiny, jazyků Darí a Paštu, mongolštiny, ruštiny, španělštiny, ukrajinštiny a vietnamštiny.

„Cílem je předcházet konfliktním situacím, mírnit obavy migrantů z našich zdravotníků a zároveň chránit lékaře poskytující zdravotní péči těmto osobám. Ze zahraničních i našich zkušeností vyplývá, že lékaři i ostatní zdravotníci narážejí nejen na komunikační bariéru, ale často i na absolutní nepochopení ze strany migrantů, jež ošetřují,“ řekl ČTK Kubek.

Případné problémy nechtěl specifikovat, v médiích ale byly už dřív zprávy o lékařích, kteří se zdráhali přijmout migranty do své péče.

Z materiálu se migranti dozvědí, že lékaři a zdravotnický personál je připraven jim poskytnout potřebnou zdravotní péči a bude se snažit umožnit jim komunikaci s pomocí tlumočníka. Dozvědí se i to, že zdravotní služby jim mohou být poskytnuty jen s jejich svobodným a informovaným souhlasem. Bez souhlasu jen v případě, kdy je péče neodkladná a zdravotní stav pacienta neumožňuje souhlas vyslovit, a také v případě vážné duševní poruchy, pokud by bylo kvůli neléčení vážně ohroženo zdraví pacienta.

Bez souhlasu lze hospitalizovat pacienta, je-li nařízena izolace či karanténa, například při riziku šíření vážné infekce. Dále pokud je pacient pod vlivem návykové látky či jde o nezletilého pacienta nebo pacienta s omezenou svéprávností v případě, že je podezření na týrání, zneužívání nebo zanedbávání.

Při poskytování péče mají migranti stejně jako čeští pacienti právo na důstojné zacházení a respektování soukromí i studu. Mají právo seznámit se podrobně s průběhem léčby a mít u sebe osobu blízkou, nebo tu, již určí, pokud to nenaruší výkon péče. Nezletilí či osoby s omezenou svéprávností mají právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce. Právo mají všichni pacienti rovněž na to, aby znali jména těch, kdo je léčí. Mohou odmítnout přítomnost těch, kteří se na léčbě přímo nepodílejí.

V nemocnici a ostatních lůžkových zařízeních mají migranti jako čeští pacienti právo na duchovní péči a podporu od duchovních církví a náboženských společností registrovaných v ČR.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?