ČLK vzkazuje lékařům: braňte se regulačním pokutám

5. 11. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromí lékaři i ostatní zdravotnická zařízení by se podle České lékařské komory měla právní cestou bránit pokutám, které vůči nim uplatňují pojišťovny za překročení limitů na předepsané léky a indikovaná vyšetření.


Prezident ČLK Milan Kubek vyzval soukromé lékaře i nemocnice, aby proti se proti pokutám pojišťoven bránili. Zároveň se obrátil na ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby zajistil zvýšení úhrad zdravotní péče ve vyhlášce pro příští rok, řekl.

„Zdravotní pojišťovny vybraly letos za devět měsíců o dvě miliardy více než ve stejném období loni, a tedy peníze mají. Jen na základních fondech jim leží 18 miliard. Je čistě politické rozhodnutí, zda tam budou ležet, nebo se využijí,“ prohlásil Kubek. Zdůraznil, že lékaři nemohou být trestáni za to, že léčí podle pravidel medicíny a v nejlepším zájmu pacienta.

Omezování dostupnosti péče je politickým rozhodnutím

Podle ČLK by k omezování péče nemuselo vůbec dojít.

„Zdůrazňovaný deficit ve výši 10 mld. Kč není dluhem zdravotních pojišťoven, ale očekávaným provozním výsledkem. Na účtech pojišťoven naopak v současnosti přebývá 18 mld. Kč a je čistě politickým rozhodnutím vlády, zda tyto rezervy budou využity k zaplacení zdravotní péče pro pacienty, nebo zda budou nadále ležet na účtech pojišťoven,“ uvedl dále Kubek.

Akci LOK podporujeme

Vedení komory vyzvalo lékaře, aby podpořili akci Lékařského odborového klubu „Děkujeme, odcházíme“, která požaduje navýšení mezd.

„ČLK nadále plně podporuje akci Děkujeme, odcházíme a vyzývá všechny lékaře, včetně lékařů soukromých, aby tuto akci podpořili, bez ohledu na to, v jakém segmentu pracují,“ dodal Kubek.

Soukromí lékaři by se podle něj neměli nechat „zmanipulovat“ do pozice stávkokazů, aby nastoupili do služeb místo kolegů, kteří z nemocnic odešli.

Definování zdravotní péče je nutné

Komora podpořila také ministerský plán definovat zdravotní péči, která nemusí být
hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

„ČLK za tímto účelem navrhuje ustavení dohodovacího řízení za účasti profesních komor, odborných společností, zdravotních pojišťoven a pacientských organizací. ČLK vyzvala odborné společnosti sdružení v ČLS JEP, aby začaly na definování úhradových standardů s lékařskou komorou spolupracovat,“ reagoval dále Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?