Co obnáší změna zdravotní pojišťovny pro různé kategorie plátců?

18. 8. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Uvažujete nad změnou zdravotní pojišťovny? Pokud chcete, aby změna platila už od ledna příštího roku, měli byste rozhodnutí učinit do konce září a vyřídit potřebné formality. Jaká je stávající nabídka zdravotních pojišťoven a co změna prakticky obnáší pro různé typy plátců?


Zákon umožňuje změnit zdravotní pojišťovnu nanejvýše jednou za rok. Slouží k tomu dva přestupní termíny. K nové pojišťovně můžete přejít od prvního ledna nebo od prvního července. Pokud chcete stihnout aktuální lednový termín, změnu musíte provést do 30. září. V obou případech je totiž nutné změnu hlásit s tříměsíčním předstihem. Celkem je v Česku sedm zdravotních pojišťoven. Všechny bez rozdílu nabízejí benefity a výhody. Vybírat čistě podle nich se nemusí vždycky vyplatit. Hlavním kritériem pro vaše rozhodování by měli být smluvní lékaři, se kterými pojišťovna spolupracuje. Je mezi nimi i ten váš? A jsou mezi nimi ve vašem bydlišti i specializovaní odborníci, které byste mohli potřebovat? Seznam lékařů najdete na webových stránkách pojišťovny nebo se můžete přeptat osobně na kterékoli pobočce, či zavolat na infolinku. Obecně vzato je lepší hledat takovou pojišťovnu, která má celorepublikové pokrytí a která si díky svému dlouhodobému působení v ČR vytvořila širokou síť smluvních lékařů.

Živnostníci
Osoby samostatně výdělečně činné platí každý měsíc zálohu na zdravotní pojištění. Měsíční platbu musí provést vždy do 8. dne následujícího měsíce. Pokud tedy k nové pojišťovně přejdete od 1. ledna, staré zdravotní pojišťovně zaplatíte poslední měsíční zálohu začátkem ledna za prosinec. Změna pojišťovací instituce zároveň nebude mít vliv na stanovenou výši měsíční zálohy. Při změně předkládají OSVČ nové zdravotní pojišťovně doklad o výši záloh na pojistné od staré zdravotní pojišťovny. Zároveň za rok 2017 budete muset vyplnit dva přehledy o příjmech a výdajích, jeden pro starou zdravotní pojišťovnu a druhý pro tu novou.

Státní pojištěnci
Takto jsou označováni např. děti, studenti, ženy na mateřské dovolené či rodiče na rodičovské, penzisté nebo lidé evidovaní na úřadu práce, za které platí zdravotní pojištění stát. Právo na změnu zdravotní pojišťovny je jedním ze základních práv všech pojištěnců. Ti, za které platí pojištění stát, musí při změně zdravotní pojišťovny doložit nové pojišťovně doklady prokazující jejich správné zařazení v dané kategorii. Penzisté tedy předkládají potvrzení o přiznání důchodu, studenti předkládají potvrzení o studiu. Občané v evidenci na úřadu předkládají potvrzení od úřadu práce atd.

Dluh na pojistném
Pokud máte dluhy na pojistném nebo vyměřené penále, tento dluh se přestupem k jiné pojišťovně neruší. Proto i po změně musíte tyto dluhy své původní pojišťovně zaplatit.
Pro vyřízení přechodu k jiné pojišťovně je třeba vyplnit a podat přihlášku a dodat zvolené pojišťovně i doklady, které jsme zmiňovali výše. Učinit tak můžete na libovolné pobočce, u většiny pojišťoven, mezi které patří i největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, online nebo písemně.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?