ČR se stane 23. zemí Evropy, kde platí úplný zákaz kouření

29. 5. 2017 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Prakticky všechny země v Evropě nějakým způsobem alespoň částečně omezují kouření ve veřejných uzavřených prostorách.


Průkopníkem se na tomto poli stalo Irsko, které v roce 2004 zavedlo jako první země světa celostátní zákaz na všech uzavřených pracovištích. Senát letos v lednu schválil takzvaný protikuřácký zákon, který od 31. května 2017 znamená úplný zákaz kouření v restauracích - ČR se tak stane 23. zemí Evropy, kde úplný zákaz kouření platí.

1) Země, kde platí úplný zákaz (řazeno abecedně):

ALBÁNIE - Od května 2007 je v zemi zakázáno kouření ve veřejných prostorách, zakázána je i reklama na tabákové výrobky. Od roku 2013 se nesmí kouřit ve všech restauracích i barech. Zákon však není příliš dodržován.

BELGIE - Od ledna 2006 zakázala kouření na pracovištích, v restauracích a barech, částečné výjimky byly zrušeny v roce 2011.

BULHARSKO - Úplný zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách, včetně restaurací, barů i pracovišť, platí od července 2012.

BRITÁNIE - Od roku 2007 platí zákaz kouření ve veřejných uzavřených prostorách v Anglii (výjimku zde tvoří soukromé kluby), Walesu i Severním Irsku; ve Skotsku podobný zákaz platí již od března 2006.

ČERNÁ HORA - Kouření je zakázáno ve veřejných prostorách, včetně barů, restaurací a kin.

ČR - Od 1. července 2010 musí být restaurace označeny nálepkou, zda jsou kuřácké, nekuřácké, či mají oddělené prostory pro kuřáky. Kouřit se nesmí ve veřejných uzavřených prostorách, v hromadných dopravních prostředcích či na krytých zastávkách. Vláda v lednu 2015 zveřejnila návrh nového zákona, jehož snahou bylo prosadit úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či na tanečních zábavách. Návrh zákona vláda schválila v červnu 2015, Sněmovna ale loni v květnu návrh neschválila a schválila ho až v prosinci 2016. Letos v lednu Senát schválil protikuřácký zákon beze změn. Od konce května tak začne platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin.

FRANCIE - Od února 2007 platí zákaz kouření ve veřejných prostorách a na pracovištích; od ledna 2008 se nesmí kouřit ani v restauracích a barech, kromě alespoň částečně otevřených teras.

IRSKO - Jako první v Evropě zakázalo od března 2004 kouření ve všech veřejných prostorách, včetně barů a restaurací.

ISLAND - Od června 2007 je zakázáno kouření ve všech veřejných prostorách, včetně restaurací a barů.

KYPR - Od ledna 2010 platí zákaz kouření ve všech uzavřených veřejných prostorách, včetně restaurací a barů, kde se smí kouřit jen na zahrádkách.

LITVA - Od ledna 2007 platí zákon zakazující kouření na všech veřejných místech, včetně barů, restaurací či diskoték.

LOTYŠSKO - Kouření v restauracích i barech je zakázáno od května 2010.

MAĎARSKO - Zakazuje kouření ve všech uzavřených veřejných prostorách, včetně restaurací a klubů; platí od ledna 2012.

MONAKO - Od listopadu 2008 je zakázáno kouření ve všech veřejných místech včetně barů a restaurací.

MAKEDONIE - Od ledna 2005 začal platit zákaz kouření ve veřejných vnitřních prostorách.

NORSKO - Jako druhá země Evropy po Irsku zakázala v červnu 2004 kouření i v restauracích a barech.

RUMUNSKO - Od prosince 2015 začal platit zákon, který zakázal kouření ve všech uzavřených veřejných prostorách, včetně zábavních podniků a v blízkosti dětských hřišť.

RUSKO - Země zakázala kouření na pracovištích, nádražích nebo dětských hřištích v červnu 2013, v restauracích a barech platí zákaz od června 2014.

ŘECKO - Od září 2010 platí úplný zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách, včetně barů. Řecko je státem s největším počtem kuřáků v Evropě a vymáhání dodržování zákona je zde slabé, takže některé bary a restaurace kouření tolerují.

ŠPANĚLSKO - Kouření je zakázáno od ledna 2011 ve všech uzavřených veřejných prostorách, tedy například v barech, restauracích a na diskotékách.

TURECKO - Zákaz kouření ve veřejných uzavřených prostorách byl zaveden v květnu 2008; od července 2009 byl rozšířen na restaurace a bary.

UKRAJINA - Zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách platí od prosince 2012.

VATIKÁN - Od července 2002 platí zákaz kouření ve všech veřejných prostorách a uzavřených pracovištích.

2) Země umožňující výjimky:

ANDORRA - Kouření je zakázáno ve všech veřejných prostorách od roku 2012, existují výjimky pro bary a restaurace, které mohou mít speciální kuřácké místnosti.

BĚLORUSKO - Určitá omezení kouření platí ve veřejných prostorách a restauracích, například v hotelových prostorách je kouření povoleno.

BOSNA A HERCEGOVINA - Kouření je zakázáno ve veřejných prostorách od roku 2007. V uzavřených místnostech však k úplnému zákazu nedošlo.

DÁNSKO - Zákaz kouření ve veřejných prostorách začal platit v roce 2007, později se přidal zákaz kouření na nástupištích. Výjimku tvoří bary a kluby pod 40 metrů čtverečních rozlohy.

ESTONSKO - Od roku 2005 je zakázáno kouření ve veřejných uzavřených prostorách, na restaurace a bary byl zákaz rozšířen v roce 2007, ovšem umožňuje oddělené kuřácké místnosti.

FINSKO - Zákaz kouření platí v restauracích, kavárnách a hospodách od června 2007. Kouření je povoleno pouze v barech v uzavřených kuřáckých prostorách, kde se nesmí obsluhovat nebo konzumovat jídlo nebo pití.

CHORVATSKO - Od května 2009 byl zaveden zákaz kouření na pracovištích a úřadech (s výjimkou kuřáren) i v restauracích (s výjimkou zahrádek). Omezení pro restaurace byla asi po půl roce zmírněna - menší podniky mohou být za splnění určitých podmínek kuřácké, větší podniky musí mít pro kuřáky oddělené prostory.

ITÁLIE - Od ledna 2005 zakazuje kouření v uzavřených veřejných zařízeních, včetně restaurací a barů, všude ale mohou být speciální kuřácké místnosti.

LUCEMBURSKO - Kouřit je zakázáno ve všech veřejných vnitřních prostorách, veřejné hromadné dopravě, školách i restauracích. Bary a kavárny, jež nabízejí jen občerstvení, mají výjimku.

MALTA - Od dubna 2005 zakazuje kouření v uzavřených veřejných prostorách, včetně restaurací a barů, povoleny jsou ale kuřárny.

MOLDAVSKO - Zákon zakazuje kouření ve veřejných prostorách, jsou však povoleny místnosti pro kuřáky.

NIZOZEMSKO - V roce 2008 byl v Nizozemsku vydán zákaz kouření v restauracích a barech. Zákon byl po dvou letech zmírněn, kouření je povoleno v barech, které nejsou větší než 70 metrů čtverečních.

NĚMECKO - Od září 2007 platí v Německu zákaz kouření ve všech spolkových institucích a veřejných dopravních prostředcích; dále si pravidla určují samy spolkové země. Více než polovina z nich zakazuje kouření v barech a restauracích s výjimkou oddělených kuřáckých místností. Nekompromisní je například Bavorsko, kde si obyvatelé v referendu odhlasovali od 1. srpna 2010 absolutní zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních.

POLSKO - Od ledna 2011 je zakázáno kouřit ve všech veřejných vnitřních prostorách, existují však výjimky pro restaurace, které mohou mít uzavřené prostory pro kuřáky.

PORTUGALSKO - Od ledna 2008 zakazuje kouření v téměř všech veřejných prostorách, velké restaurace mohou vyčlenit kuřárny.

RAKOUSKO - Kouření je zakázáno na veřejných místech včetně barů a restaurací od ledna 2009. Menší restaurace a kavárny do 50 metrů čtverečních se mohou rozhodnout, zda budou kuřácké nebo nekuřácké. Větší podniky musí mít oddělenou kuřáckou část. Od května 2018 bude kouření zakázáno ve všech restauracích, barech, diskotékách a hospodách bez výjimky, jen hotely budou moci mít kuřácký pokoj bez obsluhy.

SLOVINSKO - Od roku 2007 zakazuje kouření v uzavřených veřejných prostorách, včetně restaurací a barů, umožňuje však zřízení kuřáren.

SLOVENSKO - Od dubna 2009 je omezeno kouření ve veřejných uzavřených prostorách, včetně restaurací, kde musí být od září 2009 oddělené místnosti pro nekuřáky, nebo musí být restaurace zcela nekuřácká. Tam, kde se prodávají jen nápoje, je na rozhodnutí majitele, zda bude jeho podnik kuřácký, či nikoli. V červnu 2013 byl zákaz kouření rozšířen také na obchodní domy.

SRBSKO - Zákon o zákazu kouření na veřejnosti byl schválen v listopadu 2010, podniky menší než 80 metrů čtverečních si mohou vybrat, zda budou kuřácké nebo nekuřácké, větší podniky musí mít oddělené prostory pro kuřáky.

ŠVÉDSKO - Od června 2005 platí zákaz kouření uvnitř budov, kde se servíruje jídlo a pití. Restaurace mohou mít zvláštní kuřácké místnosti, kde se ale jídlo ani pití podávat nesmí.

ŠVÝCARSKO - Od května 2010 platí federální zákon zakazující kouření v uzavřených veřejných prostorách a na pracovištích pro více osob. Restaurace a bary mohou zřídit kuřácké místnosti. Některé kantony mají příslušný zákon přísnější.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?