ČRo: Policie vyloučila Dbalého kvůli nemoci z třetí kauzy Homolky

25. 9. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Třetí větev údajné korupční kauzy Nemocnice Na Homolce spěje k obžalobě. Kriminalisté z ní kvůli brzdění vyšetřování vyloučili někdejšího ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého, který podle obhajoby trpí závažnými zdravotními problémy, a není tak schopen se seznámit se spisem a umožnit podání obžaloby.


Policie se rozhodla, že ho bude řešit samostatně. Informoval o tom zpravodajský server Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Značné zpoždění kvůli Dbalého potížím hrozí i u dvou soudních jednání u Městského soudu v Praze. V poslední větvi kriminalisté obvinili Dbalého na začátku loňského roku kvůli údajným úplatkům 14 milionů korun v souvislosti s poradenskými službami, dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie a poskytováním správy a vývoje aplikací.

„Policejní orgán ukončil vyšetřování a probíhá seznamování obviněných se spisem. Trestní stíhání jednoho z obviněných bylo v minulém měsíci vyloučeno k samostatnému projednání k urychlení řízení,“ sdělil serveru dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Podle Dbalého obhájkyně Kataríny Kožiakové-Oboňové je to právě bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce. Případ Dbalého tak půjde k soudu samostatně, s čímž ale obhajoba nesouhlasí. „Proti rozhodnutí jsme podali stížnost, takže čekáme, jak ve věci rozhodne státní zástupce,“ uvedla obhájkyně. Jakými konkrétními potížemi její klient trpí, upřesnit nechtěla. „Má fyzické i psychické zdravotní problémy,“ uvedla.

Ve znaleckém posudku, který obdržel Městský soud v Praze, se píše, že „Posuzovaný trpí v současné době duševní poruchou, a to škodlivým užíváním alkoholu a anamnesticky i kokainu“. Soudkyně Silvie Slepičková, která rozhoduje v případu digitalizace, si vyžádala ještě doplnění informací, říjnový termín hlavního líčení však ponechala. Ve druhém jednání, týkajícím se poradenských služeb, o němž rozhoduje soudkyně Hana Hrnčířová, by měl soud posudek dostat do konce listopadu, uvedl ČRo.

Zda případ Dbalého stejně jako policisté některá ze soudkyň vyloučí k samostatnému projednání, nechtěla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci předjímat. „Senát bude postupovat s ohledem na výsledky,“ dodala.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?