ČT 24: Vláda uvažuje o vzniku superpojišťovny, pojmula by tři čtvrtiny lidí

18. 6. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku možná dojde k největšímu slučování zdravotních pojišťoven od vzniku samostatné republiky. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poprvé připustil sloučení VZP, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny.


Nová instituce by měla téměř osm milionů klientů, tedy víc než tři čtvrtiny českých pojištěnců.

Podle Němečka jde o jednu z logických variant. „Napřed ale musíme provést analýzu i všech ostatních zdravotních pojišťoven,“ dodal. O případném sloučení chce mít jasno do konce roku. Dojít by k němu mohlo od roku 2016. Roční obrat takové pojišťovny by byl 181 miliard korun, což jsou tři čtvrtiny z téměř 240 miliard, které platí všechny pojišťovny do zdravotnictví.

Fúzi tří státem nejsilněji kontrolovaných pojišťoven podporuje i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Slibuje si od ní úspory v desítkách milionů ročně: „Určitě je to dobrý nápad. Každá fúze je ale samozřejmě komplikovaná, je potřeba to analyzovat, aby se nestalo, že nastane úbytek klientů.“

Opozice i pojišťovny se obávají ztráty konkurence

Všechny tři zdravotní pojišťovny jsou zatím k možnému sloučení zdrženlivé. Ty menší se obávají hlavně omezení konkurence. „Myslím, že by o konkurenci nemohla být vůbec řeč,“ podotkla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Celý článek a další informace najdete na stránkách ČT 24 nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?