ČT: Výdaje armády a soukromých záchranek jsou srovnatelné

20. 5. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdaje armády na zajištění letecké záchranné služby jsou srovnatelné s tím, co si účtují soukromé služby. S odkazem na údaje od ministerstva obrany o tom dnes informovala Česká televize. V kauze provozování letecké záchranné služby je obviněn někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Policie je přitom přesvědčená, že státní provozovatelé služby ji mohli poskytovat levněji, než je tomu u soukromníků.


Náklady na letovou hodinu armádního vrtulníku jsou podle ČT 130.000 korun. Částka placená soukromým společnostem je 135.000 korun. „Jsou to veškeré náklady na provoz, na palivo, na náhradní díly, na servis, na platy posádek,“ řekl televizi k nákladům armády mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Když se promítnou do nákladů i odpisy, vyjde letová hodina u armády na 160.000 korun.

Julínek považuje obvinění za absurdní, podal proti němu stížnost. Protikorupční policie jej stíhá kvůli podezření ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Záchrannou službu provozují od roku 2009 firmy DSA a Alfa Helicopter, které společně vyhrály Julínkův tendr. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji, a státu tak přenesením provozu vznikla škoda 792 milionů korun. Firmy to odmítají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?