CVVM: Se zdravotnictvím je spokojena půlka Čechů, nejvíc za 14 let

21. 1. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Se zdravotním systémem v Česku je spokojena více než polovina Čechů. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Jedná se o nejlepší výsledek za posledních 14 let, kdy centrum názory lidí na zdravotnictví zjišťuje.


Navíc poprvé přesáhl podíl spokojených 50 procent.

V průzkumu z konce loňského roku uvedlo celkem 52 procent dotázaných, že je se zdravotním systémem v České republice spokojeno. Nespokojenost vyjádřilo pouze 18 procent lidí a 29 procent zvolilo neutrální odpověď „ani spokojen ani nespokojen“.

Průzkumy spokojenosti se zdravotnictvím provádí CVVM od roku 2002, kdy bylo se zdravotním systémem spokojeno 41 procent Čechů. Na nejnižší úroveň se spokojenost propadla v roce 2008, kdy byly zavedeny takzvané regulační poplatky, kdy pacienti hradili desítky korun za návštěvu lékaře a pohotovosti či den pobytu v nemocnici. Se zdravotnictvím bylo tehdy spokojeno pouze 27 procent Čechů a nespokojena téměř polovina.

Regulační poplatky byly, s výjimkou platby za pohotovost, zrušeny na začátku loňského roku. Spokojenost se zdravotnictvím ale začala po rekordním propadu v roce 2008 opět růst již v roce 2009. Meziročně stoupla i podle aktuálního průzkumu, a to o tři procentní body.

Spokojenost se zdravotním systémem je podle údajů z průzkumů CVVM spojena nejen se zdravotním stavem či věkem dotázaných, ale také s politickou orientací. Větší je u příznivců pravice nebo politického středu a stoupá rovněž spolu s rostoucí důvěrou ve vládu.

Kromě základní otázky na spokojenost se zdravotnictvím lidé v průzkumy odpovídali i na otázku, v jakých oblastech má zdravotní systém problémy. Nejvíce lidí míní, že velké problémy jsou ve financování veřejného zdravotnictví, hospodaření v oblasti léků a ve fungování pojišťoven. Podobně odpovídali i účastníci průzkumu v předchozích letech.

Průzkum provádělo CVVM v období od 30. listopadu do 7. prosince 2015. Zúčastnilo se ho 1048 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?