Další protesty v nemocnicích?

14. 3. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři čekají na novou kolektivní smlouvu. Akce by se nakonec mohla obrátit proti vedení Krajské zdravotní.


V ústecké Masarykově nemocnici stále panuje napjatá atmosféra. Lékaři ještě pořád nevědí, kdy dostanou přidáno a kolik.

Podle Jiřího Vondry, mluvčího Krajské zdravotní, která provozuje i Masarykovu nemocnici, nemohla být zatím podepsána kolektivní smlouva, protože společnost ještě neobdržela žádné finanční prostředky na slibované navýšení platů lékařů. „Ty přislíbené navíc nestačí pokrýt potřeby, jak vyplývají z memoranda. Těžko tedy můžeme přistoupit k závazku navýšení mezd,“ uvedl Vondra.

Podle něj je nyní třeba najít způsob jak dál ze situace, kterou Krajská zdravotní (KZ) nevyvolala, ani nezavinila.
Jenže podle krajského koordinátora lékařského odborového klubu (LOK) Antonína Gabery by se celá situace nakonec mohla obrátit právě proti Krajské zdravotní.

„Atmosféra mezi lékaři je napjatá, protože už teď zaznívají informace, že nedostaneme to, co LOK vyjednal s vládou. Na tuto skutečnost jsem upozornil představenstvo. Může se stát, že problém, který byl do podepsání memoranda mezi LOK a vládou, se nyní přesune mezi lékaře a Krajskou zdravotní,“ upozornil Gabera.

Ten také potvrdil, že jednání o nové kolektivní smlouvě stále probíhají, jenže konkrétní závěry stále chybí.
„V únoru bylo kompetentními osobami jednoznačně deklarováno, že se platy navýší o pět až osm tisíc podle třídy. Ovšem během několika dnů se situace zcela obrátila. Na navýšení údajně nejsou peníze,“ hrozil se zástupce odborářů.

Odhadnout reakci lékařů v tuto chvíli ale podle Gabery nelze, protože s tímto nikdo nepočítal. „Teoreticky je čas najít řešení do konce března, aby slib vlády začal platit od 1. 3. 2011. Pokud nedojde k naplnění memoranda na lokální úrovni, nevylučuji, že se lékaři ozvou. Třeba tím, že budou vypovídat práci přesčas,“ upozornil Gabera.
Podle vedení nemocnice a lékařů ale zatím vše funguje, jak má. „Z Masarykovy nemocnice odešlo sedm lékařů. Dva z očního oddělení, dva z kardiologie, jeden z novorozeneckého, jeden z radiologie a jeden z gynekologie,“ řekl Vondra.

Problémy hrozící na interně se prý povedlo zažehnat tím, že tři lékaři výpověď stáhli. „Na emergency jsme posílili služby o tři lékaře z Teplic,“ dodal mluvčí Krajské zdravotní. Ani podle primáře oddělení kardiologie Pavla Červinky není situace tak vyhrocená, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Oddělení funguje s určitým omezením. Situace není snadná, ale za zvýšeného úsilí lékařů se nám snad podaří výpadek ustát,“ řekl primář kardiologie.

O nové kolektivní smlouvě se podle něj mezi lékaři zatím moc nemluví. „Všichni zatím čekají, co bude a jak se k tomu vedení KZ postaví,“ dodal primář Červinka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?