Dalších pět krajů bude muset čelit správnímu řízení

2. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo vnitra zahájí tento týden správní řízení s dalšími pěti kraji. Ty totiž odmítly změnit systém proplácení poplatků tak, jak ministerstvo požaduje. Tvrdí, že postupují v souladu se zákonem a nemají tak k tomu důvod.


Ministerstvo vnitra pokračuje ve snaze změnit systém proplácení poplatků tak, aby odpovídal platné legislativě.

Ten současný je totiž podle ministerských právníků v rozporu se zákonem. Správní řízení tak ministerstvo tento týden zahájí s dalšími pěti kraji - Středočeským, Jihomoravským, Pardubickým, Moravskoslezským a Libereckým.

Ty jsou totiž přesvědčeny, že žádné zákony neporušují a proto nemají důvod systém měnit. Sporu s ministerstvem se tak vyhne jen Kraj Vysočina, který způsob proplácení změnil v lednu tohoto roku, Olomoucký a Karlovarský kraj, jež změny odhlasovaly již koncem minulého roku.

Plzeňský kraj byl od začátku mimo tento konflikt, podle ministerstva je totiž jeho způsob jako jediný v pořádku.

Správní řízení skončí v dubnu

Vnitro chce správní řízení ukončit v šedesátidenní lhůtě, tedy do 2. dubna, a v případě čtyř krajů, s nimiž už správní řízení vede, do 8.března.

„Jelikož se jedná o právně složitý případ, je třeba krajům poskytnout dostatečně dlouhý časový prostor pro plné uplatnění jejich procesních práv. Rozhodnutí ve věci proto bude vydáno do 60 dnů ode dne zahájení řízení,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz tisková mluvčí ministerstva Hana Malá.

Již od ledna vede ministerstvo správní řízení se čtyřmi kraji - Zlínským, Jihočeským, Ústeckým a Královéhradeckým.

„Pokud se kraje v průběhu správního řízení obrátí na Ústavní soud, posoudí Ministerstvo vnitra, zda zahájení konkrétního řízení u Ústavního soudu není důvodem pro přerušení probíhajících správních řízení,“ nastínila ještě Malá.

Kraje: Postupujeme v souladu se zákonem

Kraje jsou přesvědčeny, že se žádného prohřešku nedopustily a nevidí tak důvod, proč by měly způsob proplácení měnit.

„Nedomníváme se, že bychom postupovali protiprávně. Rada Pardubického kraje proto žádné změny v systému proplácení regulačních poplatků nenavrhla. Pouze vzala na vědomí doplněnou korespondenci s Ministerstvem vnitra ČR,“ reagovala na dotaz Zdraví.Euro.cz pardubická radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová.

Zahájení správního řízení navíc podle zastupitelů ještě neznamená pravomocné rozhodnutí. „Vyčkáme, které procesní úkony MV ČR dále učiní. Do té doby kraj setrvá na dosavadním způsobu úhrady regulačních poplatků v krajských zařízeních formou darů,“ doplnil Tauberovou předseda Klubu zastupitelů ČSSD a poradce hejtmana Martin Netolický.

Podobně je na tom i kraj Liberecký, do voleb je připraven regulační poplatky hradit.

„Pokud sociální demokracie získá v Parlamentu ČR většinu a vytvoří vládu, zasadí se o plošné zrušení poplatků, které mají regulační funkci jen v názvu, neregulují „zneužívání“ zdravotnických zařízení a navíc jsou podle našeho názoru protiústavní. V jiném případě bychom zřejmě museli proplácení těchto poplatků přehodnotit,“ uvedl již dříve hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Oficiální informaci o tom, že správní řízení bude zahájeno, zatím kraje nemají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?