David Rath v Žatci radil, jak stabilizovat nemocnici

11. 4. 2008 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Další poslanec, tentokrát David Rath z ČSSD, dorazil včera do žatecké nemocnice. I on měl přijít s nápady, jak zařízení, které se dostalo do problémů, stabilizovat. Vedení nemocnice i lidem na besedě pár návrhů přednesl, nezapomněl ani odmítnout současnou reformu zdravotnictví. Hned v úvodu návštěvy nemocnice pochválil město, jak se o nemocnici stará...


„Je výborné, když je město vlastníkem, může si chránit svou nemocnici. Takové město si uvědomuje svou povinnost při péči o občany. A takovéto menší nemocnice jsou potřebné. Centralizovat se má speciální péče, ta základní má být v místě,“ řekl s tím, že zásadně odmítá prodeje či pronájmy nemocnic. Podle něj to nikde, kde se tak stalo, nepřineslo nic dobrého.

„V Dačicích se celá nemocnice hroutí, ani v Českém Brodě to není dobré. Omezuje se tam péče, lidé odcházejí. Soukromý vlastník bude chtít všude ušetřit, někdy i na místech, kde to nepřinese nic dobrého. Pak začne celá nemocnice mít potíže,“ sdělil. Podle něj neplatí, že nemocnice je podnik jako každý jiný. „Nemocnice a péče o zdraví je veřejnou službou jako například hasiči. A chce ty někdo privatizovat? Musíme si stanovit priority, zdraví je přece důležité,“ uvedl příklad. Podle Davida Ratha je žatecká nemocnice perspektivní, město se k ní ale musí postavit čelem. Vedení radnice se také snažil poradit, jakými cestami by se dala nemocnice stabilizovat.

„Jsou tři cesty, jak zajistit fungující nemocnici. Peníze, perspektiva a solidní prostředí,“ nastínil. V otázce sehnání peněz pro zadluženou nemocnici radil dvě varianty. „Jednou, ale velmi složitou, je tlačit na pojišťovny k větším platbám. Je to ale hodně složité, záleží to jen na nich. Musíte za nimi přijít s tím, že kvůli rekonstrukcím jsme měli snížené platby, ale teď že je nemocnice plně funkční. Existují i případy, kdy se to povedlo, chce to i manažery nemocnice finančně odměnit, pokud se jim něco takového povede,“ říkal. Další finance by podle něj mělo poskytnout město. „Nemocnici určitě všichni lidé chtějí. Dávají se peníze na bazény, kulturu apod., proč by neměly jít do nemocnice formou provozní dotace, aby se nemocnice stabilizovala. Město si musí určit, co je pro něj důležité,“ řekl. Perspektivu podle Davida Ratha nabídne jedině schopný vlastník. „Doktoři přijdou jen tam, kde budou mít perspektivu. Tedy ne tam, kde budou dělat majitelé nějaké pokusy s pronájmem či prodejem,“ upozornil.

Hynek Dlouhý, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?