Definujme výkony, které zaplatí pacient

19. 4. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle děkana 1. lékařské fakultyUKTomáše Zimy by bylo příliš obtížné určit, na jakou péči má člověk bezplatný nárok.


Co je podle vás, jako lékaře i pedagoga, největší slabinou českého zdravotnictví?

Nedostatečný počet lékařů a sester a s tím spojená možnost snižování jejich úrovně, nízké ohodnocení zdravotnických pracovníků, nedostatečná obnova fakultních a krajských nemocnic, zaostávání legislativy, neefektivita systému.

Jaké místo by měly v systému zdravotní péče zaujímat fakultní nemocnice?

Ve většině evropských zemí jsou to veřejnoprávní instituce neziskového charakteru a tento modelmábýt uplatněn i u nás. Spolu s krajskými nemocnicemi mají být páteřní sítí zdravotnického systému. Je v nich koncentrovaná špičková péče, jsou výzkumnýmicentry a uvádějí se tu do praxe nejnovější poznatky. Probíhá v nich výuka budoucích lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, což podporuje právě veřejnoprávní statut těchto zařízení s nutnou vazbou na vysoké školy

Měly by se změnit podmínky pro práci lékařů?

Specializační vzdělávání a jeho náplň je třeba upravit tak, aby lékaři už po části přípravy mohli poskytovat vybrané výkony ve svém oboru a jejich příprava co nejvíce probíhala ve specializaci, kterou si zvolili. Základní podmínkou pro práci doktora je přátelský a partnerský vztah mezi ním a pacientem, který musí mít důvěru v lékaře a jeho odborné znalosti.

Prospěje definování standardů zdravotní péče spokojenosti pacientů?

Pro obyvatele Evropské unie je standardem taková péče, která odpovídá moderním poznatkům medicíny. Ptám se, jestli je technicky možné vytvořit standardy pro tisíce nemocí a kdo je bude následně udržovat a aktualizovat? Možná je jednodušší definovat výkony, které nebudou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Tématem voleb budou i regulační poplatky. Jste pro jejich zachování v současné míře?

Regulační poplatky momentálně mnoho neregulují. Je jistě k diskusi poplatek za hospitalizaci, respektive za služby při hospitalizaci, kdy musí existovat pravidla zohledňující sociální či finanční možnosti jednotlivce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?