Děkují, neodcházejí. Většina lékařů už bere výpovědi zpět

22. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpovědi začínají stahovat lékaři v Praze i v dalších krajích. Problémy s návratem mají lékaři v Uherském Hradišti i předák Engel.


Devět měsíců trvající „boj o české lékaře“ se zřejmě opravdu blíží ke konci. Alespoň na většině míst Česka. Nemocniční lékaři, kteří dali výpovědi během protestní akce Děkujeme, odcházíme, začali včera své rezignace hromadně stahovat.

Přitom ještě včera dopoledne to vypadalo, že počkají až do středy, kdy jim má vláda schválit slíbené zvýšení platů až o 8 tisíc korun hrubého měsíčně.

Šéf lékařských odborů Martin Engel však včera veřejně vyzval lékaře, aby okamžitě ukončili protest a neprodleně odvolali výpovědi bez ohledu na to, že on sám o své místo rentgenologa v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady přijde. A lékaři poslechli. Například z nemocnice v Hradci Králové, která patřila k nejohroženějším, už během včerejška zmizela čtvrtina výpovědí.

V klidu je Hradec i Praha

„Výpovědi vzalo zpět 47 lékařů z celkem 189, kteří je původně podali,“ řekl včera HN ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula a dodal, že podle jeho informací největší část doktorů protest ukončí dnes. „Bez problémů vezmeme zpátky každého, kdo výpověď stáhne do středy,“ dodal Prymula.

V pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce, kde odcházelo původně 166 lékařů a hrozil úplný kolaps, si jich už zhruba šedesátka výpověď vyžádala zpět. „A každou hodinou ten počet stoupá. Od výpovědi už couvla kompletně celá oddělní neonatologie, gynekologie, urologie i například ORL,“ vyjmenovává mluvčí nemocnice Jakub Hofmann.

Kvůli lékařským protestům se včera sešlo i vedení pražského magistrátu. Primátor a jeho náměstci veřejnost ubezpečili, že hlavní město nebude spouštět krizový plán na zajištění zdravotní péče. Podle primátorova náměstka Ivana Kabického (ODS) vezme totiž 98 procent pražských lékařů nejpozději ve středu své výpovědi zpět.

„Krize je zažehnána,“ oddechl si pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Od této chvíle v celé Praze probíhá zajištění zdravotní péče klasickým způsobem,“ dodal primátor.

Poslanec za ODS a šéf zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS) však varoval, že podle něj bude muset najít stát „páky na to, aby přiměl lékaře nestávkovat a neodcházet.“ „Proto by měla vzniknout metropolitní nemocnice. Nejvhodnější k tomu je nemocnice Na Bulovce, kde má Praha 90 procent nemovitostí,“ prohlásil Šťastný. Druhou metropolitní nemocnicí by prý mohla být Thomayerova nemocnice.

Problémy v Uherském Hradišti

Zatímco ve většině nemocnic se situace zklidňuje a například nemocnice z Karlovarska i z Vysočiny hlásí, že své rebelující lékaře vezmou zpět, nemocnice v Uherském Hradišti jim cestu zahradila. „Lékaře, kteří podali výpověď, vezmeme zpátky až poté, co projdou klasickým přijímacím řízením,“ řekl včera HN mluvčí nemocnice Ludvík Valouch.

Vůbec přitom není jisté, že bude místo pro všechny. „Vše se bude odvíjet od aktuálních potřeb nemocnice po prvním březnu,“ dodal mluvčí. Přitom v uherskohradišťstké nemocnici, která je ve třicetitisícovém městě jedinou, dalo výpověď 46 lékařů ze 172.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?