Dětí s autismem přibývá, ve Zlíně vznikne speciální centrum

31. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětí s autismem přibývá, poruchou trpí již každé 80. narozené dítě. V Česku je asi 100.000 autistů, ve Zlínském kraji byla porucha diagnostikována zhruba u 400 dětí.


Informovanost o autismu je stále malá, péče o děti i dospělé není provázaná, řekla novinářům předsedkyně občanského sdružení Za sklem Marta Hrůzová Pečeňová. Ve Zlíně vznikne vzdělávací a aktivační centrum, které jako jediné v zemi nabídne komplexní péči autistům i jejich rodinám.

„Péče není zkoordinovaná, na logopedii se jezdí do Uherského Hradiště, za jinými odborníky zase jinam, není u nás metodika jako například ve Španělsku, kde jsem byla na stáži,“ uvedla Pečeňová.
Centrum, které by se mělo na podzim otevřít v objektu bývalé školy v místní části Příluky, bude nabízet služby odborníků i školku pro autisty i děti bez postižení. „Je důležité, aby se autisté propojili s běžnými dětmi, učí se napodobováním,“ podotkla Pečeňová. Centrum bude připravovat také vzdělávací pobyty, bude v něm i možnost ubytování.

„Připravujeme také projekt náhradních babiček. Většina matek dětí s autismem jsou samoživitelky. Náhradní babička dostane na starost čtyři rodiny, bude přesně znát jejich řád a případně nahradí matku, kdyby třeba potřebovala do nemocnice,“ uvedla Pečeňová. V centru se budou setkávat děti i dospělí s autismem z celé republiky. Objekt se nyní rekonstruuje, investici ve výši asi 30 milionů uhradí stát a kraj. Budovu dostalo sdružení na 20 let do užívání od zlínského magistrátu.

Autistů podle odborníků přibývá kvůli lepší diagnostice, která problémy rozezná již v 18. měsíci věku dítěte, ale také kvůli jejich stále vyššímu počtu. „V roce 2006 se uvádělo, že poruchou trpí každý 110. člověk. Důležité je, aby se problém rozpoznal co nejdříve. Rodiče se naučí, jak s ním pracovat. Když dostane dítě asistenta už ve školce, zvládá pak věci mnohem lépe a ve škole ho pak již nepotřebuje, nebo v omezené míře,“ podotkla Pečeňová. Na diagnostiku se však podle jejích slov čeká většinou jeden rok.

Sdružení pečující o autisty v Česku vytvořila platformu Naděje pro autismus, letos se 2. dubna zapojí do celosvětové kampaně Rozsviťte se modře!, která nasvícením významných objektů vyjadřuje podporu autistům a jejich rodinám. Modrá barva je symbolem komunikace, se kterou mají autisté problémy.

Autismus je neurobiologická porucha patřící mezi závažné psychické handicapy. Autisté dobře nerozumějí tomu, co vidí, slyší a prožívají, a vypadají, jako by žili ve vlastním světě. Typické pro ně je, že potřebují pevný řád.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?