Detoxifikaci od alkoholu a drog podstoupilo předloni 673 dětí do 19 let

22. 7. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Detoxifikaci od alkoholu či drog v roce 2012 podstoupilo 673 dětí a dospívajících, tvořili 7 procent všech pacientů. Chlapců a dívek bylo zhruba stejně. Nejvíc jich prošlo detoxifikací od alkoholu, kombinace více látek a kanabinoidů, uvedli statistici na svém webu.


Téměř polovina byla v jediném zařízení pro mladistvé v pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Od července pomáhá těmto dětem také první specializovaná ambulance v Praze Na bojišti.

S konopím mají české děti zkušenosti od 13 let, kouří od 11 let a alkohol pravidelně pije 60 procent dospívajících. Podle průzkumu kliniky adiktologie, která ambulanci provozuje, potřebuje specializovanou péči v Praze a Středočeském kraji až 5000 dětí.

Detoxifikaci od návykových látek poskytuje v Česku 31 lůžkových zařízení, z nich 17 má na to vyčleněno 155 lůžek a 14 má tato lůžka v běžném fondu. Detoxifikace umožňuje lidem zvládnout obtíže odvykacího stavu při vysazení návykové látky. Dostávají léky, které obtíže zmírní, dávky se postupně snižují. Z detoxifikační jednotky je pacient propuštěn, až odvykací příznaky bezpečně odezní a léky jsou vysazeny. Součástí detoxifikace je psychoterapie zaměřená na podporu a motivaci k další léčbě.

V roce 2012 podstoupilo detoxifikaci 9124 pacientů, o 27 procent, tedy o 1963 pacientů víc než v roce 2011. Tři čtvrtiny pacientů vykázaly detoxifikační jednotky, zbytek byl v zařízeních s nevyčleněnými lůžky. Nejvíc zařízení pro detoxifikaci je v Praze a kraji Jihomoravském a Moravskoslezském, a to po čtyřech zařízeních, po třech pak v krajích Jihočeském a Olomouckém. Detoxifikaci neposkytuje z krajů jen Karlovarský.

Více než polovina, 5021 pacientů, byla hospitalizována kvůli detoxifikaci od alkoholu. Od nealkoholových drog bylo detoxifikováno 4103 pacientů, v obou případech nejvíc v zařízeních na území Prahy.
Celkem 1794 pacientů, 44 procent, bylo detoxifikováno pro kombinaci dvou a více látek, 1284, téměř třetina od jiných stimulancií a téměř 12 procent, 477 pacientů, od opiátů. Více než dvě třetiny pacientů, 67 procent, byli muži, u alkoholu tvořili 68 procent, u nealkoholových drog 66 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?