Díky nemocniční škole dětem neutíká učivo a smysluplně tráví čas

5. 9. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Už více než 60 let existuje při Fakultní nemocnici Brno škola, největší svého druhu v Česku. Díky ní děti nezameškají učivo a nemusejí třeba opakovat ročník. Současně smysluplně vyplní čas, o který je nemoc připravuje, a na chvíli zapomenou na své trápení.


Pracovníci školy působí jak v areálu Dětské nemocnice v Černých Polích, tak na některých odděleních v Bohunicích. Nemocniční škola se v mnohém od těch běžných liší. Práce s dětmi je individuální a odvíjí se od jejich stavu. Čas neodměřuje školní zvonění, ovšem i v nemocniční škole se známkuje. „Snažíme se však více chválit,“ řekla včera ředitelka Marie Plevová.

Školní rok v nemocnici podobně jako v jiných školách nezačal hned plnohodnotnou výukou. Na některé děti doléhá smutek, že nemohou být se svými kamarády. „Paní učitelky jim přicházejí ten první den spíš oživit, rozveselit, aby jim pomohly po psychické stránce,“ popsala Plevová.

I mnohé děti, pro které jsou školní povinnosti v době léčby nepříjemným překvapením, podle ředitelky často už druhý den pochopí, že učitelky a vychovatelky jsou jejich spojenci v boji proti nudě. Používají při tom různé výukové pomůcky, počítače či knihy.

Například na neurologickém oddělení děti dopoledne malovaly své vzpomínky na prázdniny. Právě na neurologii se děti někdy musejí vracet opakovaně, přičemž se při výuce znovu shledají se známými tvářemi. „Často říkají, že nás zase rády vidí,“ uvedla vychovatelka Monika Staňová.

Zatímco učitelky se snaží, aby dětem neutíkalo učivo, vychovatelky pro ně připravují hravé, výtvarné a pracovní činnosti, snaží se je zabavit. Zatímco některé děti se mohou učit v malých kolektivech na jednotlivých odděleních, za ležícími pacienty přicházejí učitelky až k lůžku.

O tom, zda se jednotlivé děti vůbec v nemocnici mohou učit, případně jak intenzivně, rozhodují vždy lékaři. Učitelky a vychovatelky musejí být vnímavé a zohlednit třeba to, že dítě se některý den cítí hůře.

„Paní učitelky velmi individuálně přistupují k výuce. Pokračují tam, kde to dítě skončilo, aby až se navrátí do své kmenové školy, aby se tam navrátilo bez ztráty znalostí a udrželo krok se svými kamarády,“ uvedla Plevová. Škola pro děti připravuje také besedy s osobnostmi, sportovci či umělci.

Školu zřizuje kraj, má přes dvacet zaměstnanců. První písemné zprávy o vyučování hospitalizovaných žáků v brněnských zdravotnických zařízeních jsou z 19. století. V Dětské nemocnici v Černých Polích otevřeli první třídu ve školním roce 1953/1954, tehdy to byla jen expozitura zvláštní školy v Traubově ulici. Samostatná škola s vlastním ředitelstvím a devíti učiteli vznikla 1. září 1955.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?