Dlouhodobě nemocní si možná za pobyt v léčebnách připlatí

12. 5. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ředitelů nemocnic by takový návrh vedl k likvidaci těchto oddělení. Lidé by odcházeli nedoléčení, aby ušetřili.


Tři stovky za den v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN). I tak by mohla vypadat podle vládního návrhu situace od ledna 2013. Pro důchodce, kteří převážně využívají služeb léčebny dlouhodobě nemocných, by to znamenalo, že místo 1800 korun za měsíc, by platili devět tisíc. Což je pro seniora s průměrným důchodem, který navíc ještě musí platit nájem, citelný zásah do jeho rozpočtu.

Podle ředitele havířovské nemocnice Jana Ference je to nesmysl. „Můžeme uvažovat o zvýšení na sto nebo maximálně sto padesát korun. Ale zvýšit poplatek pětinásobně? To snad nemyslí vážně,“ kroutí nad vládním záměrem hlavou Ferenc.

Pokud by k tomuto zvýšení došlo, znamenalo by to podle něj hromadné odchody pacientů. „Lidé by podepisovali reversy a odcházeli by domů nedoléčení, aby ušetřili,“ dodal ředitel. Přitom podle něj mají léčebny nezastupitelné místo v poskytování zdravotních služeb.

„V drtivé většině se jedná o lidi, kteří k nám chodí z akutních lůžek například z interny nebo chirurgie na doléčení,“ vyvrací Jan Ferenc mylnou představu, že se jedná o ležáky bez naděje na vyléčení. Lidé, kteří tak budou kvůli penězům z léčeben odcházet, budou potřebovat ošetřovatelskou a rehabilitační péči.
„A tu jim doma nikdo nezajistí,“ zdůraznil ředitel.

Podle Petra Kovaříka, ředitele Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji, pod kterou spadá orlovská LDN, by asi tyto léčebny ztratily smysl. „Neznám zatím podrobnosti tohoto záměru, ale pokud by to vypadalo tak, jak to proběhlo médii, tak by pravděpodobně zájem o tyto služby klesl,“ uvedl ředitel karvinské nemocnice.

Jak Deníku řekla vrchní sestra z orlovské LDN Jana Kluzová, lidé služeb tohoto zařízení využívají. „Každý den propouštíme, nebo přijímáme nové pacienty,“ informovala vrchní sestra.

Jak potvrdila, tato zpráva ji šokovala. „Nedovedu si představit, jak to bude v praxi vypadat. Myslím si, že to bude pro seniory neúnosné, protože nemají tak velké příjmy a nebudou si to moci dovolit,“ dodala Kluzová. Jak zdůraznila, pobyt na LDN je málokdy krátkodobý.

„Je to individuální, ale ve většině případů jsou zde pacienti týdny nebo dokonce měsíce,“ potvrzuje Jana Kluzová finanční náročnost budoucího návrhu hlavně pro starší lidi. S návrhem jednoznačně nesouhlasí ani náměstek pro zdravotní péči Radek Sušil, který je zároveň senátorem za ČSSD.

„Ten záměr je pro většinu pacientů likvidační. Kdo může v dnešní době zaplatit devět tisíc korun za hospitalizaci a navíc platit nájem za byt, ve kterém žije,“ podivuje se senátor. Pokud by sněmovna návrh schválila, rozhodně by ho nepodpořil. „Jednoznačně bych ho odmítl,“ dodal Sušil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?