Dlouhodobě nemocní zaměstnanci budou brát vyšší nemocenskou

2. 8. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci v delší pracovní neschopnosti budou brát od příštího roku vyšší nemocenskou. Prezident Miloš Zeman včera podepsal novelu, která růst procentní sazby od druhého měsíce nemoci zavede.


Předloha o pojistném na sociální zabezpečení také zjednodušuje podnikatelům administrativu spojenou s placením odvodů. Zatímco nyní dostávají zaměstnanci od 15. dne nemoci 60 procent příslušného vyměřovacího základu, nově od 31. dne nemoci dávka vzroste o šest procentních bodů a od 61. dne na 72 procent. Novinka zvýší podle odhadů příští rok výdaje na nemocenské o 2,4 miliardy korun, v následujících dvou letech o 2,5 miliardy a 2,7 miliardy korun.

V prvních třech dnech nemoci zaměstnanec nedostává nic. Pak do 14. dne dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele.

Změny ke zjednodušení administrativy živnostníků vycházejí ze zkušeností České správy sociálního zabezpečení. Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) předloha ruší některé oznamovací povinnosti, upravuje také vracení přeplatků na pojistném.

Změna se týká také záloh - budou splatné v měsíci, na který se platí. Dosavadní úprava způsobovala, že v případech neúmyslné opožděné platby zanikla účast na nemocenském pojištění bez předchozího upozornění. Proto je nově umožněno dodatečné zaplacení za předchozí měsíc bez dopadu na účast na nemocenském pojištění. Nově bude stanoven měsíční vyměřovací základ pro výši záloh na pojistné na důchodové pojištění.

Předloha zavede elektronické neschopenky, přičemž zůstane možnost jejich papírové podoby. Vznikne rovněž registr ošetřujících lékařů, který bude spravovat ministerstvo práce.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?