Heger navrhuje, aby se o těhotné staraly porodní asistentky

22. 2. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chystá změny v péči o těhotné. Podle dnešního vydání deníku Dnes chce posílit pravomoci porodních asistentek. Ty by měly o zdravé ženy pečovat v době těhotenství i po porodu. K lékaři by ženy docházely jen na nejnutnější prohlídky nebo při zdravotních obtížích. Ministr chce tak ušetřit a snížit vytíženost lékařů. Ti s návrhem nesouhlasí, porodní asistentky jsou pro.


Deník píše, že na ministerstvu už vzniká pracovní skupina, která má nové pravomoci nastavit. „Chceme, aby porodní asistentky převzaly od gynekologů prenatální péči o ženy během těhotenství. Na to nemusí být lékař,“ uvedl Heger. Podle něj stačí jen nově určit pravidla, co porodní asistentky mohou a kdy už by měly poslat těhotnou pro jistotu na vyšetření lékařem. Ke gynekologovi by šla žena jen na ultrazvuk nebo v některých definovaných případech,“ doplnil ministr.

Hegerův návrh se ale nelíbí gynekologům. „Nechápu, když je někde nastavena péče na vyšší úroveň, proč se vracet k tomu, co jsme tu měli dřív, za dob porodních bab?“ reagoval prezident České gynekologicko -porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Gynekologové se podle ministra bojí, že přijdou o jistý příjem peněz. Hegerovým cílem je totiž ušetřit. A na to podle listu slyší jak zdravotní pojišťovna, tak poslanci. „Je jen otázka času, kdy se ty kódy pro porodní asistentky a pro pojišťovnu nasmlouvají, aby tuto práci mohly dělat a dostaly za ni zaplaceno. A není to krok zpátky, je to naopak cesta do Evropy, protože ve většině zemí na Západě to tak je,“ sdělil listu Aleš Roztočil ze zdravotního výboru Sněmovny a zároveň také gynekolog. Ohrožení péče o těhotné se neobává.

Porodní asistentky souhlasí. Podle ředitelky Unie porodních asistentek Kateřiny Hájkové Klíčové je to tak ve většině evropských zemí. V České republice je asi 6000 porodních asistentek a podle Hegera mají všechny vzdělání stejné jako jinde v Evropě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?