Dnes Hercogová vs. Kubek o post šéfa ČLK

20. 11. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes se na sjezdu České lékařské komory v Praze, kde 350 delegátů již od pátku zastupuje 44 tisíc doktorů, volí nový prezident komory.


Proti současnému prezidentovi Milanu Kubkovi, který je ve funkci pět let, se postaví profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky II. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

Hercogová o sobě prohlásila, že je „spíše pravicového smýšlení“, Kubek tvrdí, že je „nestranický“. Oba chtějí pro lékaře i pacienty to nejlepší, ale cesty, jak k tomu dojít při vedení komory, jsou rozdílné. „Pokud si lékaři přejí komoru, která bude jen servilně přitakávat politikům a trestat doktory, nechť zvolí do čela někoho jiného. Pokud lékaři požadují, aby komora hájila jejich práva a zájmy, jsem připraven ji vést,“ tvrdí Kubek.

Hercogová chce, aby komora byla pro veřejnost především garantem vysoké odbornosti péče a byla rovnocenným partnerem státní správy. Umí si i představit, že by sloužila i jako „informační centrum pacientů při hledání konkrétního lékaře či zdravotnického zařízení podle odbornosti“. Kubek je znám jako tvrdý, neohrožený bojovník za zájmy lékařů, ale mnozí mu vyčítají, že komoru vede odborářským způsobem (dříve byl předsedou Lékařského odborového klubu), což jí nepřísluší. Na sjezdu se dnes očekává i ostrá diskuse delegátů s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem o postavení lékařů, včetně jejich odměňování.

Už 4000 z 16 000 nemocničních lékařů deklarovalo, že pokud nedostanou přidáno, koncem roku podají výpověď. S dvouměsíční výpovědní lhůtou by tak z nemocnic odešli k 1. březnu příštího roku. Pokud by se tak stalo, zhoršila by se dostupnost péče, na ošetření a operace by se čekalo. Lékaři dnes berou přibližně 45 000 až 50 000 korun hrubého měsíčně, ale se všemi příplatky a službami. Lékařský odborový klub požaduje, aby průměrný plat lékaře byl 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, tedy zhruba 35 000 korun pro začínajícího lékaře a 70 000 pro atestovaného lékaře za základní pracovní dobu. Heger jim ale opakovaně vzkázal, že je to v současné době nereálné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?