Do babyboxu radnice Prahy 2 někdo odložil holčičku

6. 9. 2013 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Do babyboxu radnice Prahy 2 včera odpoledne někdo odložil holčičku. Letos je to deváté a celkem devadesáté dítě odložené v některém z více než 55 babyboxů v České republice. Zároveň vůbec poprvé bylo dítě odloženo do jednoho ze dvou radničních babyboxů v Česku, většina schránek je v nemocnicích. ČTK to sdělil předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. Holčička není novorozená a je v pořádku, dodal.


Holčička se bude jmenovat Jana po starostce Prahy 2 Janě Černochové. Sanitka dívenku převezla do nemocnice na Karlově. Babybox na rohu Náměstí Míru a Jugoslávské ulice byl zprovozněn v březnu 2010, druhý radniční babybox v Česku je v Praze 6.

První babybox v Česku byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Otevření dalšího se chystá na 19. září v Nemocnici Česká Lípa. Bude to 58. babybox v zemi.

Schránky, do které mohou matky anonymně odložit dítě, mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?