Do dneška mají kraje říci, jak dál s poplatky

21. 6. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení krajů má do dneška rozhodnout, zda kraje přestanou proplácet zdravotnické poplatky, nebo je budou proplácet všem bez ohledu na to, kdo zařízení zřizuje. Počátkem června se na termínu dohodlo předsednictvo ČSSD, jejíž politici stojí v čele 13 ze 14 krajů.


Devět krajů už proplácení poplatků zrušilo nebo rozhodlo o termínu, kdy to udělá. V Praze, která se mezi kraje rovněž počítá, vládne ODS a poplatky v metropoli nikdy nebyly pacientům propláceny.

O zrušení poplatků už definitivně rozhodly kraje Pardubický, Královéhradecký, Karlovarský, Liberecký, Moravskoslezský, Jihomoravský a Zlínský. Jako první je od 2. června přestal proplácet kraj Pardubický. Královéhradecký to přestal dělat 10. června, Karlovarský 15. června, Moravskoslezský 17. června, Liberecký ode dneška, Jihomoravský je přestane proplácet 30. června a Zlínský od července.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje bude o věci jednat 28. června, ale předpokládá se, že i tento region přestane poplatky proplácet, neboť v pátek to navrhla krajská rada . Ústecký kraj rozhodne ve středu, i tam se ale předpokládá stejný postup.

Nejasná je zatím situace v krajích Jihočeském, Plzeňském, Středočeském a na Vysočině. V jižních Čechách o poplatcích rozhodnou 22. června, na Vysočině 29. června.

Plzeňský kraj čeká na oficiální vyjádření Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, jako jediný však systém nastavil tak, že proti němu nemělo ministerstvo vnitra výhrady. Středočeský kraj poplatky vracet chce nejméně do vzniku nové vlády.

ČSSD chtěla po volbách poplatky zrušit, ale přestože květnové sněmovní volby vyhrála, vládu sestavují ODS, TOP 09 a strana Věci veřejné, zatímco ČSSD podle všeho skončí v opozici a svůj návrh neprosadí. Většině krajů navíc docházejí peníze, protože s hrazením poplatků po celý rok nepočítaly.

Předsednictvo ČSSD, které počátkem června dalo svým krajským reprezentacím volnou ruku, také svým postupem reagovalo na výhrady Evropské komise, podle níž může být proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené veřejné podpory.

Komise navrhla dva možné přístupy - buď poplatky neproplácet vůbec, nebo všude bez ohledu na zřizovatele.

ČSSD s návrhem proplácet poplatky vyhrála krajské volby na podzim 2008. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun.

Ministerstvo vnitra, podle něhož je proplácení poplatků kraji také v rozporu se zákonem, čeká na vyjádření Ústavního soudu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?