Do konce června má být podle ředitele VZP jasno v řešení IZIP

28. 5. 2013 5:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce června by podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka mělo být jasno v projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Po včerejším jednání správní rady to Kabátek řekl ČTK. Uvedl, že radním slíbil předložit na červnovém jednání "závěrečné řešení".


Správní radu včera také informoval o vývoji sporu s pražským Protonovým centrem, které žádá smlouvu na základě smlouvy o smlouvě budoucí. Její platnost ale VZP odmítá uznat.

„V řešení projektu IZIP mohu naznačit alespoň základní obrysy - trendujeme k závěru, že nechceme být majetkově účastni ve společnosti IZIP, kde máme nyní 51 procent akcií, a zároveň že chceme využít služeb portálu, abychom k němu získali vlastnická práva a nebyli závislí na žádné externí dodavatelské firmě, která portál provozuje,“ řekl ředitel.

Chce tedy, aby VZP převzala portál, skrze který komunikuje s lékaři, plátci pojistného i pojištěnci, konkrétní parametry obchodní dohody se podle ředitele nyní dojednávají. „Bylo by to standardní převzetí aktiv bez toho, aby VZP musela být účastna ve firmě,“ naznačil. Portál nyní provozuje pro VZP právě firma IZIP.

Ke sporu s pražským Protonovým centrem Kabátek doplnil, že pokud by smlouvu o smlouvě budoucí měla VZP naplnit, neúměrně by to výšilo výdaje na onkologickou péči.

VZP u civilního soudu požaduje, aby určil smlouvu o smlouvě budoucí za neplatnou. Protonové centrum se u rozhodčího soudu v Brně dožaduje smluvní pokuty, která podle něj vyplývá z nenaplnění smlouvy o smlouvě budoucí.

„VZP je zodpovědná za to, aby klientům poskytla dostupnou a kvalitní péči a hradila ji v případě, že ji potřebují. Kdo ji potřebuje, rozhoduje odborná společnost,“ uvedl ředitel s tím, že VZP jednoznačně všem svým klientům garantuje, že pokud je k léčbě doporučí lékaři z komplexních onkologických center, VZP ji zaplatí. Bude prý ale vždy hledat k léčbě pracoviště, kde zátěž na veřejné zdroje bude nižší.

„Informoval jsem právní radu o tom, že se VZP rozhodla uhradit léčbu klienta, dítěte, které z pohledu odborného potřebuje léčbu v Praze, i když je tu dražší než z ostatních protonových centrech,“ dodal Kabátek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?