Do půlky srpna bylo zaznamenáno 181 případů nakažení klíšťovou encefalitidou

1. 9. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Letos bylo v Česku do poloviny srpna 181 případů nakažení klíšťovou encefalitidou. Další mohou přibývat, protože klíšťata jsou obvykle aktivní i celý podzim. Jejich sezóna končí až v půli listopadu. Garant očkovacích center lékař Rastislav Maďar radí nechat se očkovat.


Klíště obecné se vyskytuje na celém území ČR a je přenašečem několika nemocí. Mezi nejzávažnější se řadí právě klíšťová encefalitida. Jde o virové onemocnění, které se projevuje zprvu jako obyčejná chřipka a v nejvážnějších případech může skončit smrtí.

Nejvíc onemocnění bývá v jižních Čechách, v podhůří Šumavy, v okolí Prahy, Bruntálu a Brna, na Plzeňsku, Opavsku a Podyjí. Nejčastěji jde o lidi ve věku 50 až 75 let, v této skupině přitom je očkovanost minimální.

V celé populaci je očkováno do 20 procent lidí, hlavně děti, naopak seniorů minimum. V Rakousku se osvětovými kampaněmi podařilo přiblížit očkovanost 90 procentům. Výskyt nemoci je tam proto minimální, naproti tomu nejvyšší v Evropě je v ČR a Litvě, kde je očkovanost nejnižší.

Očkovat lze v průběhu celého roku, cena za očkovací dávku se pohybuje kolem 800 korun, zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají. Očkuje se ve třech fázích - první dvě dávky se aplikují v rozmezí jednoho až tří měsíců, třetí dávka pět až 12 měsíců po dávce druhé. První přeočkování bývá po třech letech, další po třech nebo pěti letech v závislosti na kondici a věku očkovaného. Kratší, tříleté intervaly se týkají lidí nad 60 let a osob s oslabenou imunitou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?