Dobrý doktor si trojnásobek české průměrné mzdy zaslouží, říká ministr Heger

16. 5. 2012 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolik dostanou přidáno doktoři? Kdo ponese odpovědnost za dvě miliardy korun investovaných VZP do rušeného systému IZIP, který ministr Heger označil za "černou díru"? I na to se ptali čtenáři v on-line rozhovoru s ministrem zdravotnictví na serveru iHNED.cz.


Do sporu odborářů s ministerstvem zdravotnictví o platy v nemocnicích zasáhne v úterý premiér Petr Nečas (ODS).

Pozval si ke společnému jednání ministra Leoše Hegera (TOP 09) a šéfy lékařských a zdravotnických odborů. Předloží premiérovi své propočty - ten Hegerův ukazuje, že nemocnice mají od zdravotních pojišťoven dost peněz na zvýšení platů, propočty odborů a menších nemocnic ukazují opak.

Na schůzce v únoru se dohodl premiér s odbory na analýzách, které měly spor vyjasnit. Pokud by ukázaly, že peníze nestačí, premiér nevylučoval, že by v pololetí vyšla nová úhradová vyhláška. Nařídila by pojišťovnám, aby platily nemocnicím víc. Odbory chtějí Nečasovi tento slib připomenout.

Z domluvených kontrol ale sešlo. Menší nemocnice je odmítly, prý po nich ministr chtěl víc informací, než potřeboval. Heger odkazoval na memorandum, kde zvýšení platů záviselo i na efektivitě. Chtěl proto z dat nemocnic zjistit, zda skutečně zefektivnily hospodaření.

Slíbeno bylo deset procent

Memorandum uvádělo pro letošní rok nárůst platů v nemocnicích o deset procent. Heger od ledna zaručil 6,25 procenta, zbytek možná v pololetí.

Nárůst platů se podařil jen ve státních nemocnicích, kraje to odmítly. Ministerstvo poukázalo na to, že i přesto investují a nakupují přístroje. Peníze na platy prý mají - fakultním nemocnicím zvýšily pojišťovny platby o dvě procenta, krajským o čtyři procenta.

IZIP: Černá díra na dvě miliardy

Heger se nedávno s Nečasem dohodli na ukončení kritizovaného systému IZIP. Podle ministra by mohl být nahrazen celonárodním systémem vstupování do zdravotní dokumentace pacientů, který by v několika krocích mohl fungovat od roku 2014.

Projekt IZIP, do něhož za deset let vložila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) téměř dvě miliardy korun, podle Hegera i nesplnil svůj účel.

„Byl pouze dírou na peníze daňových poplatníků,“ prohlásil ministr.

Celý článek a on-line rozhovor najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?