Dodavatelé nemocnic podali žaloby proti pokutám za kartel

29. 1. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Dodavatelé přístrojového vybavení do nemocnic HOSPIMED a PURO-KLIMA podali žaloby proti pokutě 44 milionů korun, kterou dostali loni v listopadu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za kartel. ČTK to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.


Hospimed má zaplatit 33,2 milionu korun a Puro-Klima 10,9 milionu. Předseda ÚOHS Petr Rafaj v loňském rozhodnutí sankce snížil o zhruba 20 milionů, protože nemohl ukládat pokutu i za část jedné ze zakázek, u které už uběhla lhůta. Hospimedu byla pokuta snížena o více než dva miliony korun, druhé firmě zhruba o 17 milionů. Puro-Klima upravila svoje účetní období, což se projevilo ve výpočtu výsledné sankce, která se odvíjí od posledního obratu pokutované společnosti.

V pravomocném rozhodnutí byla sankce vypočtena z čistého obratu společnosti Puro-Klima za hospodářský rok 2014, v prvostupňovém to bylo za rok 2013, uvedl loni v listopadu mluvčí ÚOHS Martin Švanda. „Obrat uvedené společnosti za rok 2014 byl přitom výrazně nižší, konkrétní údaje nicméně nemůžeme sdělit s ohledem na možné obchodní tajemství,“ dodal.

Firmy v letech 2008 a 2010 podle antimonopolního úřadu slaďovaly své nabídky nebo koordinovaly své jednání při účasti ve veřejných zakázkách. Týkalo se to například modernizace přístrojového vybavení nemocnice v Liberci nebo přístrojového vybavení kardiovaskulárního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Kartel se týkal zakázek za téměř 200 milionů korun bez DPH, uvedl ÚOHS.

„Jednání ve vzájemné shodě ovlivnilo výsledky uvedených zadávacích řízení a došlo tak k narušení hospodářské soutěže na trhu dodávek zdravotnické přístrojové techniky na území České republiky,“ uvedl Rafaj.

Při prověřování konkrétních tendrů úřad zjistil, že některé nabídky firem byly nápadně podobné, nabídkové ceny byly zcela shodné či se lišily pouze nepatrně a vždy byly nastaveny těsně pod maximální cenu stanovenou zadavatelem.

Jména obou firem figurují v kauze údajně předražených zakázek Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Při nákupu přístrojového vybavení za více než 400 milionů korun manažeři Krajské zdravotní podle žalobce stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k účasti jediného soutěžitele, konsorcia firem Hospimed a Puro-Klima.

V kauze údajné korupce kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha byli manažeři firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák loni nepravomocně odsouzeni k 5,5 roku vězení. Soud jim tresty vyměřil za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?