Dohodnuto! CT v Žatci bude

6. 9. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Žatecká nemocnice se dohodla s VZP, zdravotnické zařízení teď musí sehnat na počítačový tomograf peníze a připravit prostory. Reálný termín, kdy přijme prvního pacienta, je začátek příštího roku.


Konečně! Nemocnice v Žatci, ale hlavně stovky a stovky pacientů z celého okresu Louny, kteří potřebují CT vyšetření, se dočkají. Už nebudou muset v okolních městech čekat i měsíce na vyšetření. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), největší zdravotní pojišťovna, po měsících debat kývla na smlouvu, která umožní nákup důležitého přístroje. Teď už ho nemocnice musí „jen“ koupit.

„Máme obrovskou radost. Po velkých bojích a dlouhých vyjednáváních se nám podařilo získat souhlas pojišťovny s pořízením CT přístroje,“ hlásí s úsměvem na rtech předseda správní rady žatecké nemocnice Petr Šmíd.

Informaci Deníku potvrdil také šéf VZP pro Ústecký kraj Petr Veselský. „VZP se dohodla na nasmlouvání CT přístroje a výkonů z toho plynoucích,“ řekl.

Lidé v Žatci i širokém okolí smlouvu na nový přístroj vítají. Žatecká nemocnice totiž v okrese Louny zůstala jediným zařízením, které poskytuje akutní péči. Na CT vyšetření v okolních městech, pokud nebylo úplně akutní, se přitom čekalo i měsíce. „Samozřejmě, že bude dobré, když bude CT přímo v žatecké nemocnici. Kdyby se někomu něco stalo, aby ho nemuseli složitě převážet. Lékaři by mohli lépe určit diagnózu,“ byl by rád Milan Mynařík.

Termín spuštění vyšetření na novém přístroji není zatím úplně jasný, závisí teď na rychlosti s jakou se nemocnice vypořádá s množstvím administrativních úkonů. „Termín rozjezdu pracoviště závisí na tom, kdy bude k provozu připraveno. Nic jiného tomu nebrání,“ pokračoval Veselský.

V Žatci by chtěli co nejdříve, dříve deklarovali, že CT začnou shánět a zařizovat hned, jak jim ho povolí pojišťovna. „Samozřejmě bychom rádi, kdyby to šlo už zítra. Musíme ale ještě vyřešit některé technické požadavky, intenzivně na tom pracujeme a CT snad rozjedeme co nejdříve,“ přeje si rychlé spuštění Petr Šmíd. Letos, i když by si to vedení nemocnice i lékaři přáli, to už asi ale nebude.

Ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák si myslí, že reálný termín je v prvních měsících příštího roku. „Chceme CT spustit co nejdříve, nejlepší by bylo letos, to se nám ale asi nepovede. Reálný je začátek příštího roku, v prvním čtvrtletí by to mělo být určitě,“ nastínil.

„Teď jsou v přípravě projekty, do měsíce by mohlo být vydáno stavební povolení. Musí se vyjádřit také hygiena, Úřad pro atomovou energii i další úřady. Povolení je potřeba hodně. Zároveň poběží výběrové řízení na dodavatele tomografu,“ pokračoval Novák.

Nemocnice musí na tomograf také ještě sehnat peníze, zatím je nemá, zvažují se různé zdroje financování. Ceny za CT se pohybují v milionech korun, podle toho, jak moderní a vybavený přístroj je. Žatec si vybral variantu přístroje, který by včetně všech stavebních úprav, vyšel na zhruba šest milionů korun. „Možností je více, od leasingu, úvěru nebo dotace. V úvahu přicházejí také sponzoři, ještě všechny varianty zvažujeme,“ prozradil Čestmír Novák, ředitel nemocnice.

Ještě jeden další problém čeká na vyřešení. Kolik vyšetření pojišťovny dovolí v Žatci dělat, od toho se bude odvíjet finanční přínos CT přístroje pro rozpočet nemocnice. „Zatím o tom jednáme, bohužel to vypadá, že počet výkonů budeme mít nějakým způsobem omezený. Určitě bychom rádi třísměnný provoz, ale uvidíme, na čem se s pojišťovnami domluvíme,“ dodal Novák.

Čeká se dlouho

O pořízení CT přístroje neboli počítačového tomografu, velkého pomocníka lékařů při určování diagnózy, se v Žatci přitom mluví už dlouhé roky. Pro nemocnici je takový přístroj v dnešní době už nepostradatelný.

Na začátku letošního roku to už vypadalo, že CT přístroj bude v Žatci rychle, naznačovala to optimistická prohlášení z nemocnice. Pak ale znovu otevřelo CT pracoviště v Lounech a pojišťovny najednou nebyly tak vstřícné. Jednalo se o tom, jestli vůbec CT v Žatci bude.

Podle vedení žatecké nemocnice v tu chvíli začala pojišťovna klást nové a nové požadavky. VZP tehdy připustila, že by byla raději, kdyby v okrese bylo jen jedno CT. „Pokud by fungovalo jen jedno pracoviště pro tento region, bylo by to určitě dostačující,“ řekla v červnu letošního roku Petra Friedlová z krajské pobočky VZP.

CT v nemocnici je standard

S tím, ale nesouhlasilo vedení žatecké nemocnice. „Jejich zařízení nenahrazuje to, které by bylo v nemocnici. Vždyť kde jinde by měl CT přístroj být, než na lůžkových odděleních. V Lounech mají jen několik hodin denně, nemocnice potřebuje stálý provoz. Když bude úraz, budeme čekat, až otevřou? Neodpadly by ani problémy s převozy,“ rozčiloval se tehdy Novák.

Nakonec pojišťovna ale ustoupila, její zástupci připustili, že nemocnice velikosti Žatce by CT měla mít, a pořízení přístroje povolila. CT přístroj umožňuje pomocí rentgenového záření detailní zobrazení lidského těla. Využívá se k diagnostice širokého spektra poranění a chorob.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?