Drábek změní práci posudkových lékařů, peněz na dávky bude stejně

17. 8. 2011 6:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V rámci sociální reformy chystá ministerstvo práce a sociálních věcí změny, které sníží objem práce posudkových lékařů, celkový objem vyplácených peněz do dávek však zůstane zachován, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.


Stát dá ročně na dávky přiznané lékařskou posudkovou službou 90 až 100 miliard korun. V lékařské posudkové službě pracuje 445 lékařů, ročně vydají zhruba 480.000 posudků.

Ministr chce zmodernizovat systém posuzování zdravotního stavu pro přiznání dávek, jako je příspěvek na péči. Chce zajistit ověřování kvality vydávaných posudků, uvedla mluvčí. Většina změn má platit od ledna 2012.

Změny posuzování zakotví novela zákona o sociálních službách a zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Změny podle mluvčí uspoří peníze na chod systému vyplácení dávek: sloučením dávek se prý roztříštěný systém zjednoduší. Teď se musí pro každou dávku zdravotní stav hodnotit nově.

Pro organizace handicapovaných je chystaná změna v posuzování zdravotního stavu pro příspěvek na péči nebo na mobilitu nepřijatelná. Některé příspěvky pro postižené prý klesnou, zhorší se i podmínky pro jejich udělování, varovaly organizace.

Plívová uvedla, že základem nepojistných dávek bude příspěvek na péči. Zpřehlední se posuzování stupně závislosti a umožní další využití posudku pro poskytování dávek pro osoby se zdravotním postižením. „Posouzení základní životní potřeby mobility a orientace bude podkladem pro příspěvek na mobilitu. Žadatelé o dávku mobility se nebudou muset opakovaně podrobovat zjištění a posouzení svého zdravotního stavu,“ uvedla mluvčí.

Ministerstvo chystá zadávací řízení, chce, aby systém sám uměl odhalit omyly, chybné případy a nežádoucí chování v procesu posuzování žádostí o sociální dávky, na jejichž výplatu má vliv činnost lékařské posudkové služby. Systém ověří posudky s ohledem na podobné případy, tím ubude nesprávných posudků, které vedou k neoprávněné výplatě dávky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?