Drábek zvažuje další změny v dávkách pro zdravotně postižené

22. 10. 2010 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Příspěvek na péči v 1. stupni zdravotního postižení a sociální příplatek pro rodiny se zdravotně postiženým členem se mohou dočkat jiných úprav, než schválila vláda. ČTK to v rozhovoru sdělil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.


„Já jsem slíbil i na shromáždění Národní rady osob se zdravotním postižením, že pokud bude na stole jiná varianta, kterou budou považovat za sociálně citilivější, tak ji podpořím,“ řekl Drábek. Podmínkou ovšem je, že nová varianta zachová stejnou míru úspor ve státním rozpočtu jako již ta schválená.

Informaci ČTK potvrdil i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. O konkrétním provedení bude jednat s náměstkem ministra práce Petrem Šimerkou v pátek odpoledne.

Krása již dříve navrhl místo sociálního příplatku novou dávku, která je nazvaná příspěvek pro rodiny se zdravotně postiženým členem. Ministr Drábek přislíbil, že návrh NRZP podpoří. Složitější to bude u příspěvku na péči v 1. stupni postižení. Zde MPSV navrhlo její plošné snížení u lidí starších 18 let ze 2000 na 800 korun. „Tady je ten problém horší, protož ministr Drábek řekl, že nemá velký prostor pro vyjednávání, protože v prohlášení vlády je napsáno, že příspěvek na péči bude 800 korun,“ řekl Krása.

Zachovat plánované fiskální úspory ve výši 1,2 miliardy by šlo tak, že by byl handicapovaným přiznáván příspěvek až po dosažení 15 úkonů míry závislosti, které si člověk nedokáže zajistit sám. V současnosti je ta hranice na šesti úkonech. Příspěvek by tak zůstal na stejné výši, ale dostávalo by jej méně lidí.

„Nezdá se nám to ovšem dobré, protože to narušuje celou stavbu příspěvků na péči,“ řekl Krása. Obě strany, jak MPSV, tak NRZP, v pátek projednají další možné varianty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?