Dvojice moravskoslezských nemocnic bude nově řídit jeden ředitel

17. 4. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice zřizované Moravskoslezským krajem budou fungovat jako takzvané personální unie. V praxi to znamená, že dvě i nadále samostatně fungující zdravotnická zařízení budou mít jednoho ředitele. Ve svých funkcích tak končí někteří dosavadní šéfové nemocnic.


Kraj si od nového opatření slibuje hlavně ekonomické úspory, řekl novinářům náměstek hejtmana Jiří Martinek (ČSSD).

Stejným způsobem jsou v kraji už od roku 2011 řízeny nemocnice v Opavě a Krnově na Bruntálsku. Vede je Ladislav Václavec, který zůstane ve funkci. Podle Martinka se tento model osvědčil a přinesl zlepšení v obou zařízeních. Například Slezská nemocnice Opava se v hospodaření dostala z červených čísel.

Jednotné personální řízení tak nyní bude mít havířovská a karvinská nemocnice, kterou povede Petr Kovařík, dosavadní ředitel v Karviné, a frýdecko-místecká a třinecká nemocnice. Bude ji řídit Tomáš Stejskal, dosavadní ředitel Bílovecké nemocnice, které je jako jediná z krajských nemocnic akciovou společností a do systému personálních unií zařazena nebyla. Ředitelem tohoto zařízení by se měl stát dosavadní ekonomický náměstek krnovské nemocnice Kamil Mašík.

O své funkce tak přišel ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku Miroslav Přádka a ředitel třineckého zařízení Zdeněk Jiříček. „O jejich dalším fungování s nimi budeme hovořit, protože to odvolání proběhlo dnes. Ředitelé, kteří byli jmenováni, s nimi na toto téma budou hovořit a já také,“ uvedl Martinek. Dodal, že při výběru ředitelů pro nově vzniklé personální unie kraj přihlížel hlavně k manažerským schopnostem jednotlivých ředitelů.

Šest krajských nemocnic, které jsou příspěvkovými organizacemi kraje a budou fungovat v systému personálních unií, hospodaří ročně s rozpočty v objemu zhruba 4,5 miliardy korun. „Novým organizačním uspořádáním zůstane zachována stávající dostupnost a kvalita zdravotní péče o občany a zároveň dojde k úspoře nákladů na správu, nákup služeb, materiálu a dalších komodit,“ míní Martinek. Očekává, že prohloubit by se měla i spolupráce mezi zdravotnickými zařízeními. Navíc si vedení kraje od tohoto kroku slibuje i lepší pozici při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD)zároveň odmítl, že by nové uspořádání vedení nemocnic bylo mezistupněm ke vzniku holdingu krajských nemocnic pod jednotným vedením. O tomto modelu kraj neuvažuje.

Moravskoslezský kraj je zřizovatelem šesti nemocnic, které fungují jako příspěvkové organizace. Je zakladatelem a jediným akcionářem Bílovecké nemocnice a vlastní také Nemocnici v Novém Jičíně, kterou ale od loňského ledna pronajal společnosti Novojičínská nemocnice, jež je členem skupiny Agel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?