E-recepty přestaly rozhodnutím soudu fungovat

17. 12. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Takzvané elektronické recepty, na něž je vázaný výdej konopí k léčebným účelům, přestaly fungovat. Uvedl to server Aktuálně.cz, podle něhož jde o důsledek předběžného opatření pražského městského soudu.


Na justici se obrátila společnost Tronevia, která tvrdí, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) neoprávněně používal její software při provozování Centrálního úložiště elektronických receptů a Registru pro léčivé přípravky s omezením. Podle serveru se pacienti nedostanou ani k pilulkám na chřipku a nachlazení, které obsahují hlídanou látku pseudoefedrin.

Podle právníka Platformy zdravotních pojišťoven Ondřeje Dostála, jehož Aktuálně.cz cituje, ztíží rozhodnutí soudu sledování pohybu léků na trhu. Lékový ústav prý navíc ztratí přehled o hlášení závad v jakosti léků. Podle stanoviska zveřejněného na webu SÚKL by však předběžné opatření nemělo mít dopad na bezpečnost léčiv používaných v Česku. „Ústav respektuje výše uvedené předběžné opatření Městského soudu v Praze a bude činit další právní kroky tak, nebyla ohrožena bezpečnost českých pacientů,“ uvádí SÚKL.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?