Konec limitů těžby by dopadlo na zdraví lidí, varuje část lékařů

24. 9. 2015 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Stovka lékařů z Ústeckého kraje vyzvala vládu, aby odpovědně zvažovala případné prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Prolomením by pokračovala zásadní újma na zdraví tamních obyvatel, stojí v otevřeném dopise, který v Senátu představil jeho iniciátor, lékař Petr Končel.


Limity podle něho přijala vláda právě kvůli alarmujícímu zdravotnímu stavu obyvatel severních Čech. „Kdo je pro prolomení limitů, je pro to, aby lidé umírali dříve a byli více nemocní,“ řekl Končel, který je členem Strany zelených, jež s prolomením těžebních limitů nesouhlasí.

Vláda by neměla podle textu dopisu podléhat odborům a zaměstnavatelům, ale měla by vyslechnout i odborníky na životní prostředí a zdravotnictví. Končela přišli podpořit i senátoři za zelené Václav Láska a Jitka Seitlová a senátorka za Severočechy.cz Alena Dernerová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje ještě v letošním roce prolomení limitů na dole Bílina především pro potřeby teplárenství. Uhlí tam těží Severočeské doly, které vlastní státem většinově vlastněná energetická společnost ČEZ. Prolomení by nezasáhlo žádná obydlí.

Otázku prolomení limitů dolu ČSA, v němž těží uhlí Severní energetická, ministerstvo navrhuje znovu otevřít až v roce 2020. Pokud by hranice padla, musely by se bourat domy, například v Horním Jiřetíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?