Ekonomickou ředitelku nemocnice odvolali

3. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Danka Kaššovicová pobyla v představenstvu liberecké nemocnice necelé tři měsíce. Nesestavila rozpočet a ignorovala audity, které měly prověřit hospodaření špitálu. Proto skončila.


Pouhé tři měsíce ve funkci ekonomické ředitelky liberecké nemocnice vydržela Danka Kaššovicová. Představenstvo ji během středečního zasedání odvolalo z funkce.

Oficiální důvody nezazněly, Deník zjistil, že manažerka špatně komunikovala s vedením nemocnice a nesplnila některé požadavky, které na ni byly kladeny.

Generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Zdeněk Konrád, který se po odvolané ženě ujal její funkce, našemu listu vzkázal, že hlavním důvodem bylo také to, že za tři měsíce ve funkci nedokázala sestavit rozpočet.

„Měli jsme domluveno, že zadá forenzní audit, který přezkoumá hospodaření nemocnice v minulém období, ani to neučinila. A nedala dohromady rozpočet,“ uvedl Konrád. Tiskový mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec doplnil, že dnes již bývalá ekonomická ředitelka byla též odvolána z pozice místopředsedkyně představenstva.

Předražené nákupy měly být prověřeny

Forenzní audit je vnitřní šetření, které je zaměřeno na odhalení účetních podvodů, zpronevěr a obdobných protiprávních jednání. Nemocnice slíbila jej provést poté, co vyšlo najevo, že část vybavení traumatologie byla ještě za minulého vedení nemocnice nakoupena o necelých 12 procent dráž, než bylo obvyklé.

To odhalil audit Ministerstva zdravotnictví. Necelých 20 milionů měla nemocnice také prodělat nákupem šesti přístrojů pro kardiocentrum, což zjistila protikorupční policie. Forenzní audit měl tyto podezření pomoci vyvrátit nebo potvrdit. Audit má být zadaný nejbližší době.

Informace o odvolání ekonomické ředitelky Danky Kaššovicové zaskočila i předsedu dozorčí rady nemocnice a krajského radního pro zdravotnictví Pavla Nováka (ČSSD). Ten chce, aby se s volbou nového ředitele ekonomického úseku neotálelo a byl zvolen nejlépe v půlce června při dalším zasedání představenstva.

„Očekávám podrobnou zprávu, která mě o situaci v nemocnici bude informovat,“ řekl Novák s tím, že doufá, že následující sestava představenstva nemocnice bude stabilnější a vydrží pohromadě déle. Kritičtější byl ve svém vyjádření liberecký zastupitel Jiří Kittner (ODS), donedávna členem dozorčí rady nemocnice.

Změny ve vedení nemocnici nesvědčí

Podle Kittnera jsou rošády ve složení představenstva důkazem, že nemocnice nefunguje správně. „Pokud chtějí sahat ke změně, měla by to být změna vždy k lepšímu. A to v tomto případě určitě nebylo,“ narážel na únorovou volbu nových členů představenstva poté, co vedení KNL v čele s generálním ředitelem a předsedou představenstva Luďkem Nečesaným rezignovalo na své posty.

Dozorčí rada tehdy do funkcí jmenovala pražského neurologa ze soukromé kliniky Zdeňka Konráda, právníka Josef Skácela, biochemika a děkana 1. Lékařské Univerzity Karlovy v Praze Tomáše Zimu a také dvě ženy ze Slovenska - Aniko Špičkovou a ve středu odvolanou Danku Kaššovicovou. Tedy lidi, které v Liberci nikdo nezná.

O Kaššovicové je možné na internetu zjistit, že své vzdělání získala na univerzitách v Leedsu, Scrantonu a Birminghamu, studovala prýivJaponsku. „Hlavní akcionář nemocnice - Liberecký kraj, by se měl zamyslet, kým volnou funkci nahradí. Co se v nemocnici děje, je totiž jenom jeho zodpovědnost,“ varoval Kittner.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?