Elektronickou zdravotní knížku využívá už každý pátý obyvatel ČR

27. 9. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Služeb elektronické zdravotní knížky bezplatně využívá už každý pátý obyvatel Česka. V systému je registrováno 2,1 milionu lidí, to jest třetina pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny.


Elektronická zdravotní knížka je jakousi internetovou kartou pacienta. Obsahuje přehledy vykázané péče, uhrazených regulačních poplatků, doplatků za léky. Umožňuje kontrolovat historii pojištění a plateb pojistného. Pacient tak má přehled, kolik péče o jeho zdraví stojí, a může kontrolovat, jaké úkony si na něho lékař vykázal.

„Elektronická zdravotní knížka znamená změnu přístupu k vlastnímu zdraví,“ řekl mluvčí společnosti IZIP Tomáš Staněk. Kompletní přehled o zdraví chce mít téměř 95 procent občanů ČR. Víc než 20 procent si jich však nepamatuje, kdy byli naposledy nemocní a jaké léky užívali. Zhruba 30 procent lidí si nepamatuje výsledky vyšetření, uvedl. Knížka zabrání třeba tomu, aby jiný lékař pacientovi předepsal podobný lék se stejným účinkem.

Elektronická zdravotní knížka upozorňuje lékaře i pacienta (formou SMS či e-mailu) na preventivní prohlídky i k očkování. Za správnost očkovacího kalendáře ručí Česká vakcinologická společnost. Část dat si pacient do systému zadává sám, třeba hodnoty tělesné hmotnosti či krevního tlaku. Podle zástupců projektu se tak stává „manažerem“ vlastního zdraví.

Elektronická zdravotní knížka slouží také jako zdravotní průkaz v zahraničí. Lékař může díky ní okamžitě zjistit všechna důležitá data o pacientovi - krevní skupinu, alergie, chronické choroby, prodělaná očkování. V případě ohrožení života třeba po vážné autonehodě se záchrana života odehrává v prvních minutách. Špatná komunikace může život zmařit.

Systém elektronických zdravotních knížek se rozvíjí v Česku od roku 2002. Odborníci považují elektronizaci zdravotnictví za nezbytnou součást jeho reforem. „Moderní medicína dokáže strašně moc, ale nedokáže to bez spolehlivých informací,“ řekl kardiochirurg profesor Jan Pirk.

V systému EZK je třetina lékařů, na 7000 zdravotnických zařízení a polovina ze zhruba dvou stovek nemocnic. Se systémem pracuje také asi polovina ze 3000 lékáren.

Projekt má i odpůrce. Internetové zdravotní knížky jsou podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha často prázdné nebo neúplné, ani lékaři s těmito záznamy prý běžně nepracují. Již dříve označil projekt soukromé firmy na sběr dat pacientů za peníze VZP za tunelování.

Bývalý předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger již dříve ČTK řekl, že právě informační systém VZP a společnosti IZIP, která vede elektronické knížky, má být základem řešení pro elektronizaci celého českého zdravotnictví. Schlanger nyní působí náměstek pro informatiku na ministerstvu zdravotnictví.

S obdobou projektu IZIP, takzvanou Kartou života, vstoupila na trh také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?