Elitní nemocnice už ruší operace

27. 1. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkocentrum FN Na Bulovce má opustit polovina lékařů. Výpovědi paralyzují chirurgii, ortopedii i infekční kliniku.


Pražské Nemocnici Na Bulovce hrozí, že bude muset od března kvůli výpovědím lékařů výrazně omezit péči. Pokud by skutečně odešla asi polovina ze zhruba 400 tamních lékařů, pocítí to většina oddělení včetně vyhlášené ortopedie a jedno z hlavních onkocenter v Česku, kde se léčí pacienti s rakovinou.

Ze všech fakultních nemocnic odchází podle ministerstva zdravotnictví přes tisíc lékařů. „Pražská Bulovka je nejpostiženější z nich. Výpověď tam podalo 179 lékařů,“ potvrdil HN tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Podle zpráv od lékařů z Bulovky by to znamenalo kritickou situaci na tamním lůžkovém ARO, krčním, obou interních odděleních, plicní klinice nebo neurologii.

„Na neurologii podalo výpověď 9 lékařů z 11,“ řekl HN rentgenolog a předseda LOK Na Bulovce Martin Mašek. Podle něj budou tato oddělení schopna maximálně ošetřit akutní pacienty, ale už nebudou moci zajistit lůžkovou péči.

Výrazné omezení provozu by Na Bulovce mohlo postihnout i infekční kliniku, která stejně jako tamní HIV centrum slouží pacientům z celé republiky.

Omezilo by se i fungování gynekologie. „Plánované operace jsou nemyslitelné a ani porody nebudeme moci zajistit v tom rozsahu jako dnes,“ dodal Mašek.

Všechny objednané operace budou zastaveny také na tamní chirurgii a ortopedii. Kapacity budou mít jen na akutní příjmy.

Výpověď Na Bulovce dalo i pět ze sedmi patologů, kteří dělají například i diagnostiku odebraných vzorků tkání.

Velkým problémem je podle odborníků také odchod poloviny specialistů z pracoviště, kde jsou ozařováním léčeni pacienti s rakovinou. „Z našeho Ústavu radiační onkologie podalo výpověď 14 ze 27 lékařů,“ potvrdil HN tiskový mluvčí Bulovky Jakub Hofmann.

Onkocentrum Na Bulovce je jedním ze třinácti specializovaných pracovišť v republice. „Už teď je v onkologii nedostatek personálu, volné kapacity nejsou a Bulovka je jedním z velkých onkocenter,“ upozornil předseda společnosti radiační onkologie Karel Odrážka.

O tom, jak situaci řešit, budou dnes onkologové jednat v Praze. „Všichni jsou dost plní, bude snaha pomoci, ale možnosti budou omezené,“ odhaduje Odrážka.

I rakovina se přitom musí léčit včas. „Onkologie sice není tak akutní obor jako ARO nebo neonatologie, ale odklad léčby v řádu týdnů nebo delší může zhoršit výsledky léčby,“ varují odborníci.

Potíže ale nebude mít jen Bulovka.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz ebo ZDE.zadejte název webu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?