Engel: Výpovědí lékařů z nemocnic bude víc

14. 12. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Hrozba výrazného omezení nemocniční péče je den ode dne větší. Stoupá s tím, jak lékaři podávají výpovědi. "Výpovědí bude mnohem víc než deklarací lékařů, že z nemocnic odejdou," řekl Právu v pondělí doktor Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK), který akci Děkujeme, odcházíme, organizuje.


Ze 16 000 nemocničních lékařů deklarovalo odchod 4200 a faktickou výpověď už podaly stovky z nich. Kolik to ale přesně je, bude LOK vědět nejdříve ve čtvrtek, kdy budou známy první údaje.

Jaké mají požadavky

Lékaři požadují, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5 násobku průměrné mzdy ve státě, tedy asi 35 000 korun měsíčně, a lékař s plnou kvalifikací bral trojnásobek průměrné mzdy, tedy asi 75 000 korun. To vše za základní pracovní dobu. Dnes lékaři berou v průměru 45 000 až 50 000 korun měsíčně se všemi příplatky a službami.

„Zatím víme, že na Vysočině podepsalo výpověď 500 lékařů, což je přes 80 procent všech lékařů v kraji. Například v Novém Městě na Moravě ji podepsalo 90 smysl své akce.

procent lékařů,“ tvrdí Engel a dodává další čísla. „70 procent výpovědí hlásí již nyní městské nemocnice v Ostravě, 60 procent ve Frýdku-Místku, Opavě nebo v Úrazové nemocnici v Brně. Ve FN v Hradci Králové ji podepsalo 130 z 560 lékařů, ve Zlíně z 260 lékařů stovka,“ uvedl Engel.

V Pardubickm kraji, kde by byla lékařské péče v troskách, se za lékaře postavili ředitelé nemocnic i političtí představitelé. V Jičíně, kde hlásí 60 procent výpovědí, se zase za lékaře postavili všichni primáři.

Včera odstartovala diskuse s lékaři v pražských nemocnicích. V Thomayerově byl sál plný a výpověď chce podat sto lékařů. Minulý týden se představitelé Pardubického kraje v čele s hejtmanem Radko Martínkem (ČSSD) obrátili na ministra zdravotnictví Leoše Hegera dopisem, kde ho upozorňují, že „pokud nedojde k jednání s lékaři a dojde ke skutečnému podání výpovědi, nejsme schopni zajistit akutní ani neakutní zdravotnickou péči v Pardubickém kraji“.

Heger: Za platy odpovídá kraj

Heger jim včera odpověděl, že si je vědom, že „situace je nelehká a velmi složitá“. Zároveň připomenul, že za výši platů v nemocnicích zřizovanými kraji jsou odpovědné kraje. „Tato problematika nebyla z vaší strany dostatečně a včas řešena. Místo toho se upřednostňovaly jiné investiční výdaje. Je vaší povinností realizovat takovou restrukturalizaci zdravotní péče, která péči neomezí.“

Ministr doufá, jak již dříve Právu řekl, že většina lékařů si odchod rozmyslí a z nemocnice neodejde. I když jejich platové požadavky chápe, opakovaně jim vzkázal, že teď na to peníze nejsou, i když se jedná o tři miliardy korun ročně. Pacientům pak vzkazuje, že péče, byť s obtížemi, zajištěna bude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?