Evropa zvedla prst – MZ musí prověřit dotované programy

20. 5. 2014 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise (EK) pozastavila certifikační proces Integrovaného operačního programu (IOP) – Služby v oblasti veřejného zdraví. Důvodem jsou chyby, ke kterým došlo v projektech z let 2009–2010.


Ministerstvo zdravotnictví chce urychleně prověřit související systém kontrolních mechanismů, což je také podmínkou EK pro obnovení certifikačního procesu.

„Pozastavení certifikačního procesu znamená, že Evropská komise pozastavuje do doby přijetí jí udělených nápravných opatření proplácení finančních prostředků členskému státu, nemá však žádný vliv na pozastavení jakýchkoli implementačních činností, jako je vydávání právních aktů či pozastavení plateb příjemcům, kteří realizují své projekty,“ uvádí MZ.

Realizátoři jednotlivých projektů se však podle ministerstva nemusejí obávat – krok EK prý neznamená zastavení realizace, administrace ani proplácení projektů v oblasti služeb veřejného zdraví z národních zdrojů.

„Dostali jsme do ruky dopis, který poslala Evropská komise (EK) ministerstvu pro místní rozvoj. Ten potvrzuje již dříve uvedené informace, že dochází k pozastavení certifikace IOP v oblasti služeb veřejného zdraví. Chtěl bych zdůraznit, že za vůbec nejdůležitější považuji rychle tuto situaci napravit tak, aby mohlo být obnoveno plné čerpání bez jakýchkoli pochybností v tomto integrovaném operačním programu,“ slíbil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na mimořádném setkání s novináři.

Přísný byl už Leoš Heger

Podle Svatopluka Němečka byly důvodem k pozastavení certifikace současných projektů již uzavřené a certifikované projekty z let 2009 a 2010. V roce 2011 se ale zpřísnil systém kontroly a k podobným chybám by již nemělo docházet. Kontrolní mechanismy, které dnes ministerstvo uplatňuje, prý daleko lépe zajišťují transparentnost a efektivitu nákupů.

„Systém, který tady na MZ v současnosti je, se velmi výrazně liší od let 2009 a 2010. Už v roce 2011, s nástupem pana ministra Hegera, byly výrazně zpřísněny všechny kontrolní mechanismy v oblasti IOP. Mimo jiné je zde nutnost rozdělení veřejných zakázek na dílčí plnění, aby nemohly být realizovány takzvanými kompletátory, což byl stěžejní bod kritiky Evropské komise. Došlo k zavedení hloubkové externí kontroly cen a každý projekt a každá veřejná soutěž v této oblasti prochází ještě před jejím vyhlášením pečlivou kontrolou v oblasti evropských fondů,“ ujistil novináře ministr zdravotnictví s tím, že externí audit projektů IOP probíhá již nyní.

Čas intervencí i jednání

Svatopluk Němeček dle svých slov považuje obnovení certifikace za jednu ze svých priorit, a chce proto jednat s příslušnými ministerstvy i EK a pokračovat v auditech. „Nemohu teď přirozeně za předchozí ministry garantovat, že vše bylo v pořádku, ale chci rychlé a jasné řešení tohoto problému. Proto vyvolám jednání jak s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem financí, tak s Evropskou komisí. Projekty sice už prošly i auditem za doby ministra Hegera, přesto jsem odhodlán spolupracovat na jakémkoli dalším auditu. Chci, aby odborníci jednoznačně potvrdili nebo vyvrátili jakékoli pochybnosti,“ zdůraznil ministr s tím, že všechny podklady nutné k posouzení jednotlivých projektů jsou již na ministerstvu, nebude tedy vyžadovat žádné dodatečné informace z nemocnic.

Svatopluk Němeček mírnil i spekulace hovořící o možných sankcích pro Česko za porušení pravidel při čerpání evropských peněz, podle kterých by země mohla být penalizována až miliardovou pokutou. „Jsem přesvědčen, že tak vysoká sankce České republice nehrozí. To by znamenalo zcela zásadní pochybení v těchto projektech, které však nepředpokládáme. Nicméně nemohu dávat ruku do ohně za situaci, která zde byla v době působení mých předchůdců,“ uzavřel Svatopluk Němeček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?