Expert: Úspěšnost asistované reprodukce už výrazně neporoste

30. 3. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V úspěšnosti asistované reprodukce, která pomáhá párům toužícím po dítěti, nelze podle přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavla Ventruby čekat další velké posuny.


Ve fakultní nemocnici loni dosáhli úspěšnosti 35 procent, o rok dříve to bylo 32,5 procenta a v roce 2008 pak 27,6 procenta. Podle Ventruby však nebude následovat stejně strmý růst hodnot. Lékaři mohou spíš zvýšit bezpečnost při zachování současných výsledků, řekl.

„Jsme na hranici možného. Dnes spíš chceme, aby se snížil počet získaných vajíček, počet transferovaných embryí, počet oplozovaných vajíček, abychom byli efektivnější a bezpečnější,“ popsal.

Podle lékařů jsou páry, kterým k přirozenému otěhotnění pomůže jen rada odborníků a doporučená změna životního stylu. U jiných dvojic může pomoci vpravení mužova spermatu do ženina těla, což je z lékařského hlediska prostý zákrok. Jindy však znamenají techniky asistované reprodukce pro páry složitou proceduru. U žen bývá spjata například s braním hormonů, navíc se dvojice musí vypořádat se zklamáním, když pokus nevede k úspěchu.

Vyšší počet embryí vpravených do dělohy zvyšuje šanci, že se některé uchytí. Přesto Ventruba prosazuje transfer jednoho embrya. Jen to prý vyloučí možnost, že se uchytí obě. U dvojčat hrozí další komplikace včetně předčasného porodu a nezralosti dětí.

Mohou vážit i méně než kilogram, což znamená boj o jejich přežití. „Věřím, že bude narůstat počet párů, které budou žádat transfer jednoho embrya. Mnohdy nám tím ulehčí rozhodování,“ řekl Ventruba. Ve fakultní nemocnici činil v roce 2005 průměrný počet transferovaných embryí 2,2. V roce 2008 dosáhl průměru 2,0, loni už to bylo 1,8.

Problémy s otěhotněním má každý šestý v ČR. Ve 42 procentech případů je příčinou zdravotní problém na straně muže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?