Fakultní nemocnice Brno chce získat pacienty ze zahraničí

25. 5. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno chce v budoucnu získávat zahraniční pacienty. Mezinárodní atraktivitu jí má pomoci zajistit akreditace Niaho, kterou získala jako první nemocnice v Evropě.


Hodnocení dokládá, že péče v nemocnici je bezpečná jak pro pacienty, tak pro zaměstnance, je citlivá k životnímu prostředí a kvalitní. Nemocnice na získání certifikátu pracovala rok. Řadu věcí musela změnit, řekli její zástupci novinářům.

Akreditaci Niaho nemocnice získala od norské nadace Det Norske Veritas. Espen Cramer z nadace uvedl, že od roku 2014 by pacienti v Evropské unii měli mít možnost nechat se ošetřit i mimo mateřskou zemi tak, aby jim tuto péči hradila jejich zdravotní pojišťovna.

Mluvčí nemocnice Anna Mrázová dodala, že díky akreditaci by si Fakultní nemocnici Brno mohly vybrat například německé či rakouské zdravotní pojišťovny a zařadit nemocnici mezi zařízení, kde péči svým pojištěncům zaplatí. Motivací spolupracovat s Fakultní nemocnicí Brno by pro zahraniční pojišťovny mohla být cena. Naopak nemocnice by získala solventní plátce.

Podle náměstka Jaroslava Peprly má akreditace garantovat například to, že pacienti dostávají správné léky ve správný čas i správnou formou - některé na lačno, jiné po jídle. Auditoři sledovali i takové detaily, jak se v nemocnici připravuje jídlo a jak se uklízí nádobí.

Nemocnice musela odstranit sedm chyb. Auditoři si například všimli, že mnoho lampiček, které mají pacienti nad lůžky, má poškozenou izolaci. „Pacient může mít mokrou ruku, sáhne na to a mohlo by to ohrozit jeho život. Je to stav, který jsme provozní slepotou neviděli,“ řekl Peprla. Podle něj se může zdát, že leckdy auditoři „vrtali“ do maličkostí. Mnoho nehod se však podle něj stane poprvé a díky upozornění auditorů jim nemocnice může předcházet.

Jako příklad uvedl zájem auditorů o to, co nemocnice skladuje v krabicích pod dřezy, protože z dřezů může dolů začít kapat voda. Za pravdu jim podle Peprly dala pozdější situace, kdy jedna ze sester chybně manipulovala z dezinfekcí. Později musel být na oddělení vyhlášen chemický poplach.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?