FN u sv. Anny c Brně má přístroj, který odhalí stáří cév

6. 4. 2011 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny chce zlepšit léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Pomoci jí k tomu má nový přístroj, který odhalí stáří cév lidského organismu. S jedním už nemocnice v minulosti pracovala, druhý získala letos.


Umožní jí především včasnou diagnostiku. Novinářům to řekli zástupci nemocnice.

Kardiovaskulární onemocnění patří z hlediska úmrtnosti k nejrizikovějším. „Přístroj, který jsme získali, je světovou špičkou,“ uvedl přednosta Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace nemocnice Petr Dobšák. Používá se především v Japonsku, Číně a Jižní Korei.

Podle něj odráží poddajnost tepelné stěny ve směru od srdce ke kotníkům a je nezávislý na krevním tlaku. „Ztráta elastických vlastností aorty se obecně považuje za počáteční signál vzniku arterosklerotického postižení, což je významným prognostickým faktorem,“ uvedl Dobšák.

V Brně pomocí přístroje z Japonska měří příslušné hodnoty v české populaci. K dnešnímu dni nemocnice získala údaje o 3200 lidech. Zpracována byla tato data u zhruba poloviny tohoto počtu, z toho 1072 bylo zdravých osob a 430 s rizikem.

Jedním z nich byl i jeden bývalý brněnský profesionální hokejista, u kterého doktoři zachytili možný výskyt kardiovaskulárního onemocnění. Dnes je mu 57, ale jeho tepny měly parametry osmdesátníka. Po vyšetření na přístroji muž bere léky, kterému snižují dávky cholesterolu. Po šesti měsících dosáhl normálních hodnot, přestal také kouřit a změnil životní styl.

Podle brněnských doktorů přístroj funguje bezbolestně, vyšetření je neinvazivní a trvá pouze 12 minut. Přestože výskyt kardiovaskulárních onemocnění se v ČR týká především populace nad 50 let, chtějí brněnští doktoři vyšetřovat i mládež.

Zajímá je například srovnání životního stylu sportovců s ostatní populací. Zdraví jedinci také doktorům přinesou po vyšetření data, která jsou v české populaci obvyklá. Přístroj je také nástrojem ke zjištění, zda doktoři své pacienty léčili dobře nebo špatně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?