Generické léky umožňují léčit více lidí za méně peněz

29. 1. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví díky generickým lékům užívaným při léčbě kardiovaskulárních onemocnění za deset let ušetřilo zhruba 50 miliard korun. Vyplývá to ze farmakoekonomické studie, kterou zveřejnila Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF).


Levnější kopie léků stlačily ceny drahých originálů, a léčba je pak dostupnější více pacientům. V „proléčenosti“ se Česká republika dostala na evropskou úroveň, řekl ČTK výkonný ředitel ČAFF Emil Zörner. ČR spotřebuje ročně léky za 60 miliard korun, s DPH a marží je to přes 80 miliard. Zdravotní pojišťovny hradí léky za 36 miliard, zdravotnictvím za rok proteče kolem 290 miliard korun.

Šest klíčových molekul

Studie ČAFF porovnala náklady průměrné léčby v dané léčebné skupině před deseti lety a dnes a současný počet pacientů. Nebrala v potaz inflaci, která by pokles cen ještě zvýraznila. Zvoleno bylo šest účinných látek na léčení nemocí srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR.

„V roce 1999 náklady na léčbu jednoho pacienta některou ze šesti lékových molekul sledovaných ve studii přesáhly 3600 korun, loni to byla díky rozšíření generik jen necelá tisícikoruna. Jedná se o pokles o 75 procent,“ uvedl Zörner k propočtu, který podle něj byl poprvé proveden v ČR zpětně. Lékový ústav a zdravotní pojišťovny úspory propočítávají do budoucna po změně cen léků.

Jako příklad ze studie uvedl Zörner účinnou látku losartan na vysoký tlak. Před 12 lety stála dávka 23,36 koruny, nyní je cena desetkrát nižší. Podobně podle studie spadly ceny i dalších přípravků. S postupným snižováním cen se uvolnilo i předepisování. Zatímco drahé originály mohli psát jen specialisti, levnější generika mohli začít psát i praktici. Pro pacienty se tak dostupnost léčby výrazně zvýšila.

ČR stále zaostává

„Klíčovou událostí, která ceny srazila, byl vstup generických léků na tuzemský trh a následný konkurenční boj,“ shrnul ředitel.

ČAFF sdružuje 21 převážně generických společností, vyrábět levnější generické kopie mohou až po vypršení patentové ochrany originálu. Na českém trhu tvoří generika v počtu balení téměř 60 procent, v cenách 30 procent. ČAFF má zájem o další nárůst podílu generik. Podle Zörnera tvoří v USA téměř 90 procent, v Německu 75 procent trhu a není důvod, proč by to tak nemohlo být i v Česku.

Podrobnější informace naleznete v příštím vydání magazínu ZDRAVOTNICTVÍ A MEDICÍNA, které vychází v pondělí 10. února.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?