Heger apeloval na lékaře, ať v zájmu pacientů dbají na efektivitu

12. 11. 2010 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) apeloval na lékaře, ať vzhledem k tíživé ekonomické situaci dbají více na efektivitu. Zdravotnická zařízení by měla hledat vnitřní úspory.


Pacienti tak podle ministra vůbec nemusejí pocítit, že v příštím roce dostanou lékaři i nemocnice od zdravotních pojišťoven za léčení méně. Výzvu zveřejnil na webu ministerstva.

Úhradovou vyhlášku napadly už nemocnice, hrozí prý omezování péče, uzavírání oddělení i celých nemocnic. Požádaly o pomoc premiéra Petra Nečase (ODS). Vyhlášku zkritizoval také prezident České lékařské komory Milan Kubek. Na účtech pojišťoven prý leží 18 miliard, měly by být vydány na léčení.

Podle sdružení praktických pediatrů nebude kvůli omezením ve vyhlášce dost peněz na léky pro děti.

Heger uvedl, že bere veškeré připomínky lékařské veřejnosti velmi vážně, ale musí konstatovat, že i přes velice mírné zvýšení příjmů v průběhu letošního roku díky zvýšené platbě státu za státní pojištěnce o 46 korun od ledna 2010 je růst nákladů na zdravotní péči mnohem vyšší. Naopak výběr pojistného po odečtení platby státu oproti roku 2009 poklesl.

„Na začátku tohoto roku měly zdravotní pojišťovny na účtech rezervy ve výši 21,6 miliardy. Ještě do konce roku z nich bude na zdravotní péči pacientů čerpáno dalších pět miliard. V roce 2011 tak z rezerv budou moci pojišťovny na péči o pacienty čerpat již pouhých 13 miliard, přičemž měsíční náklady systému jsou 18 miliard,“ upřesnil ministr.

Ke kritice vyhlášky se připojila Koalice soukromých lékařů, jsou v ní sdružení praktiků pro děti i dospělé, ambulantních specialistů, soukromých gynekologů a stomatologická komora. Ministr prý neměl měnit to, na čem se dohodli zástupci členských sdružení. Pojišťovny za některé druhy péče nabídly víc, než jim přiřkl ministr. Lékařům snižuje platby o dvě procenta, nemocnicím o pět procent, a následné péči dokonce o deset.

Heger přiznal, že návrh úhradové vyhlášky pro rok 2011 poprvé po mnoha letech nezvyšuje příjmy zdravotnických zařízení. Je ale přesvědčen, že v průměru dvouprocentní snížení nezpůsobí pokles kvality a dostupnosti péče.

„Pouze donutí zdravotnická zařízení k hledání rezerv uvnitř jejich systému a zvýšení efektivity, která je veřejností dlouhodobě kritizována. Je potřeba, aby zdroje nebyly vyčerpávány na sporných a zbytných postupech a byly zachovány pro pacienty, u kterých je léčba účinná a může vést k jednoznačnému přínosu pro jejich zdraví,“ zdůraznil ministr. Zároveň připomněl, že vyhláška určuje pouze minimální platby, nechává tedy na pojišťovnách, zda budou platit i více.

Koalice soukromých lékařů ministrovi také vytkla, že se odchyluje od přijatého vládního programu. Podle něj má posilovat kompetenci a odpovědnost primární péče, tedy i peníze pro ni, a omezovat počet nemocnic, což by přineslo potřebné úspory. To podle lékařů ministr nedělá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?