Heger by měl dnes lékařům na konferenci komory přestavit reformu

16. 4. 2011 8:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by měl dnes lékařům a zdravotnickým expertům představit návrh své reformy. Záměry jim má popsat na konferenci v Průhonicích, kterou pořádá Česká lékařská komora (ČLK). Její vedení má k Hegerovým plánům vážné výhrady.


Reforma by měla platit od příštího roku. Počítá třeba se stanovením toho, na co má pacient nárok z pojištění a co už by si měl platit sám. Poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení praktika by se měl navíc zvednout z 30 na 200 korun. U jiného než svého praktického doktora by pak pacient měl místo 30 platit 90 korun. Vybrané peníze by navíc už neměly představovat příjem lékaře či zdravotnického zařízení, které je vybralo, ale zdravotního pojištění.

Lékařská komora s tímto opatřením nesouhlasí. Zdravotní pojišťovny by totiž doktorům pak zřejmě posílaly méně peněz, a to o vybrané poplatky. Šéf ČLK Milan Kubek kritizoval také to, aby se za návštěvu u specialisty bez doporučení praktického lékaře platilo 200 korun. Podle něj pro to není žádný důvod, protože práce praktika i specialisty je přibližně stejně drahá. Rozdíl ve výši poplatku by prý vedl jen k tomu, že by nemocní radši ke specialistům nechodili.

Podle Kubka se dnešní konference kromě ministra zdravotnictví zúčastní i někteří další politici. Na akci má dorazit i šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák či zástupci Národní ekonomické rady vlády (NERV) nebo organizace Transparency International.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?