Heger by se sloučení svého resortu s MPSV nebránil

6. 2. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zvažuje sloučení svého resortu s ministerstvem práce a sociálních věcí, v jehož čele stojí jeho stranický kolega Jaromír Drábek. Heger v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny (LN) připustil, že tuto možnost navrhne premiérovi Petru Nečasovi.


Nápad vznikl, když Nečas ministrům uložil, aby do konce března nalezli v resortech agendy, které by se daly zrušit. Premiérovi se nápad líbí, podle Drábka i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) však ke sloučení nedojde.

Z nadsázky se stala reálná možnost

„V první chvíli to bylo na úrovni vtipkování mezi mnou a ministrem Drábkem. Když jsme o tom týden popřemýšleli, tak to za absurdní myšlenku nepovažuji,“ řekl Heger. Podle něj se řada témat, například zákon o dlouhodobé péči, ministerstvy prolíná, a komunikace mezi úředníky je pak náročná. Navíc v řadě zemí jsou tyto resorty spojeny.


Příklady států, kde jsou oba resorty spojeny

Island

Švédsko

Finsko

Estonsko

Nizozemí

Francie

Španělsko

Monako

Maďarsko

Srbsko

Řecko

Maďarsko – Ministerstvo národních zdrojů

Integruje do sebe nejen resort zdravotnictví a sociálních věcí, ale také resorty školství, záležitosti dětí a mládeže, sport či kulturní dědictví.

(zdroj:LN)


Nečas: Uvažujeme spíše nad místním rozvojem

Premiérovi se nápad zamlouvá. „Je to možné, jen by se muselo převést vyplácení důchodů třeba na ministerstvo financí,“ uvedl Nečas. Připomněl však, že původní zadání se týkalo spíše rušení agend kvůli úsporám.

„Když už bychom se pohybovali na úrovni rušení ministerstev, dlouhodobě si myslím, že zbytný je resort pro místní rozvoj,“ dodal premiér.

Ministr financí Kalousek uvedl, že podpoří každý nápad, který „smysluplně sníží“ státní náklady. Společně s Drábkem se však domnívají, že ke sloučení nedojde. „V tuto chvíli to není k aktuální diskusi,“ řekl Drábek.

Jak velkou úsporu by sloučení ministerstev přineslo, neumějí experti odhadnout. Posledním zrušeným resortem bylo v roce 2007 ministerstvo informatiky.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?