Heger: Cesta k praktikovi? Do 40 minut

11. 1. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový kloub dostanete do roka a půl, do porodnice byste neměli jet déle než tři čtvrtě hodiny, nařídí ministerstvo.


Sednout do auta a zajet do lékárny, k obvodnímu doktorovi nebo k zubaři by vám nemělo trvat déle než 40 minut. A to ať už bydlíte v Praze, nebo v Jeseníkách.

Ministerstvo zdravotnictví totiž chystá nařízení, které stanoví maximální dojezdové a čekací doby. Na jejich zavedení budou mít pojišťovny letošní rok. Zatímco dnes tak můžete na nový kyčelní kloub čekat dokonce i tři roky, od 1. ledna 2013 už by to nikde nemělo být déle než rok a půl.

„Nařízení bude řešit problém, že jsou místa s vysokou koncentrací lékařů, a pak jich je někde jinde naprostý nedostatek. Pro pojišťovny budou muset nasmlouvat péči i v odlehlejších lokalitách,“ vysvětluje mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Podle Svazu pacientů by však opatření mohlo mít přesně opačný dopad. „Je absurdní posuzovat dostupnost jako dostatečnou, když lze k lékaři dojet za čtyřicet minut. Mnozí nemocní ani nesmí řídit nebo nemají auto. Náklady na dopravu jsou za hranicí možností mnoha pacientů. Podstatné je i to, že by mohlo být vyřazeno více než 90 procent všech ordinací a lékáren podle neomezeného rozhodnutí pojišťoven,“ zlobí se Josef Mrázek z pacientského svazu.

Nejdeme s dobou

Podobného názoru jsou i lékaři. „Síť, kterou návrh garantuje, je mnohem řidší než ta současná. Stanovený dojezd například na CT neodpovídá medicíně 21. století OE takové vyšetření musí být standardní v každé z nemocnic s akutní péčí. Není namístě hovořit o nějakých časech,“ upozorňuje šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Ani lhůty na zákroky podle něj nejsou stanoveny optimálně a měly by být kratší. Za dlouhé čekání totiž mnohdy nezodpovídá nedostatek zdravotnických kapacit, ale regulace ze strany zdravotních pojišťoven. Těm navrhované čekací doby hlavu nelámou, nelíbí se jim ale dojezdy.

„Návrh absolutně postrádá analýzu proveditelnosti, tedy například jestli mají všechny obce dostupnost k praktickému lékaři takovou, o jaké se hovoří. Navíc by se letos měla začít síť restrukturalizovat, tento návrh by ale mohl způsobit, že ji budeme muset posilovat a vytvářet další lékařská místa,“ dodává Vladimír Kothera ze Svazu zdravotních pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?