Heger chce audit vztahů mezi VZP a firmou IZIP

5. 10. 2011 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyzve prostřednictvím členů správní rady vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), aby uskutečnilo audit vztahů a smluv mezi VZP a firmou IZIP, která provozuje elektronické zdravotní knížky. Audit se má uskutečnit ještě předtím, než VZP získá většinový podíl ve firmě IZIP.


Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že podle informací, které má ministerstvo k dispozici od členů správní rady, VZP zatím akcie IZIP nevlastní. Údajně jsou v úschově.

Česká televize v pondělí uvedla, že europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký přenechali 49 procent firmy IZIP neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Udělali to prý proto, aby projekt nemohl být zastaven. VZP o tom totiž uvažuje.

Firma IZIP pro ni systém elektronických zdravotních knížek provozuje. Správní rada VZP ani ministr zdravotnictví však o kroku europoslanců podle ČT nic nevěděli. IZIP je dlouhodobě kritizován zejména kvůli své nákladnosti a neefektivnosti.

Pojišťovna uvažuje o tom, že projekt, který stál za deset let už miliardu korun, zruší. „Skutečně se může stát to, že ten projekt celý stopneme, než abychom do něj dál pumpovali peníze,“ řekl ČT člen správní rady VZP, poslanec TOP 09 Jan Farský. IZIP ještě dostane jednu šanci, ve dvou krajích bude spuštěn zkušební provoz.

Ministerstvo zdravotnictví podle dnešní tiskové zprávy podporuje tlak správní rady pojišťovny, aby byl rozvoj IZIP pozastaven do doby, než bude projekt pilotně vyzkoušen ve dvou krajích.

„V rámci pilotního projektu je třeba doložit, že projekt IZIP je schopen generovat úspory a zvýšit efekt kvality poskytované péče. Pokud by projekt kvality neprokázal, je třeba jej přehodnotit, případně zcela zastavit,“ uvedl mluvčí.

Podle člena dozorčí rady VZP Radima Vysloužila (VV) Cabrnoch a Ouzký museli vědět, že svým jednáním postaví VZP do neřešitelné situace a současně poškodí Českou republiku v případě, kdy VZP bude chtít od celého projektu odstoupit.

Za naprosté selhání ředitele VZP Pavla Horáka označil, že o kontroverzní akci neinformoval dozorčí orgány pojišťovny. „Jeho argument, že se ho na tuto skutečnost nikdo neptal, není postojem vrcholového manažera, a vzbuzuje množství dalších otázek,“ uvedl Vysloužil.

Jak uvedla ČT, VZP potřebuje k případnému zrušení souhlas švýcarské firmy. Jinak by hrozila arbitráž. IZIP přitom stojí pojišťovnu nejméně dvacet milionů korun měsíčně.

Internetové zdravotní knížky měly podle svých autorů zdravotnictví ušetřit finance. Klientům VZP nabízejí on-line přístup k údajům o zdravotních obtížích, užívaných lécích a provedených vyšetřeních. K informacím se mohou dostat i zdravotníci a lékárníci. Má se tak podle autorů předejít předepisování léků, které nemocný dostal už od jiného lékaře. Odbourat by se měla i vyšetření, která člověk již podstoupil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?