Heger chce ochránit před alkoholem a tabákem děti a dospívající

8. 1. 2013 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes představí novinářům zákon o ochraně obyvatel před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a dalšími návykovými látkami. Chce před nimi chránit hlavně děti a dospívající. Norma by mohla platit od roku 2014.


Podle evropské školní studie ESPAD denně kouří čtvrtina českých školáků. V posledním měsíci si zapálilo 42 procent šestnáctiletých. S alkoholem má zkušenost 98 procent šestnáctiletých. V posledním měsíci se napily čtyři pětiny českých školáků.

Ministr chce dostupnost alkoholu a tabáku pro děti omezit. Hodlá zákonem zcela zakázat stánkový prodej alkoholu a automaty na alkohol, protože tam nelze vyloučit, že nápoj koupí dítě. Alkohol by se nesměl prodávat na tržištích s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí. Zpřísnit se má postih za nalévání dětem a mladistvým, trest by hrozil i za to, kdyby v provozovně byly opilé děti.

V té souvislosti počítá ministr s tím, že pobyt opilých dětí na záchytce by se hlásil pediatrovi, rodičům a orgánu sociálně právní ochrany. U ohrožených závislostí by následovala léčba.

Připravený zákon má rovněž zcela zakázat kouření v restauracích a dalších provozovnách veřejného stravování. Dosud se tam smí kouřit ve stavebně oddělených prostorách. Podle návrhu by se nesmělo kouřit ani v předzahrádkách se stříškou. Zákon zakáže kouření v prostorách určených pro výuku a výchovu dětí, včetně dětských hřišť.

Norma zpřísní pokuty za porušení až na milion korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?