Heger chce regulovat vstup nových technologií do zdravotnictví

20. 10. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude v připravované reformě prosazovat regulaci nových technologií mířících do zdravotnictví, zejména těch, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Řekl to na úvod Mezinárodního veletrhu zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví Medical Fair a Rehaprotex, který dnes začal v Brně.


Heger ve své přednášce pro lékaře i představitele pojišťoven nastínil plánované změny v českém zdravotnictví. Některé části reformy včetně zvýšení poplatku za hospitalizace ze 60 na 100 korun by, poté co projdou legislativním procesem, mohly začít platit už příští rok v dubnu.

Podle Hegera je potřeba nové, moderní technologie například v robotické chirurgii a dalších oborech vyzkoušet na jednom specializovaném pracovišti. Teprve potom by se měla vyhodnotit jejich efektivita. Ve zdravotnických zařízeních by měly být plošně instalovány jen tehdy, když nebude alternativní možnost léčby.

„Je to často zajímavé, ale ne nezbytné,“ uvedl Heger s tím, že na operace, které provádí robot, často „stačí“ lékař. „Když někdo bude chtít být operován robotem, může si připlatit,“ dodal k plánovanému modelu, kdy by si pacient mohl připlatit nadstandard, zatímco pojišťovny budou hradit ekonomicky nejvýhodnější a nezbytnou péči.

Podle ministra se nyní „strká hlava do písku“, když jsou v českém zdravotnictví poskytovatelé péče nuceni poskytovat péči pouze na té nejvyšší technologické úrovni.

Heger dnes zároveň varoval před tím, že v příštím roce, kdy bude zdravotnictví chybět zhruba deset miliard, dojde k útlumu v celém resortu. Podle něj však zásadním problémem není celkový nedostatek peněz, ale především problém alokace a přerozdělování financí.

České zdravotnictví podle ministra nyní trpí třeba nedostatkem chirurgů nebo stomatologů. Pomoci by mohlo třeba zvýšení úhrad ve stomatologii. Jedním z prostředků, které by mohly navýšit peníze v oboru, by bylo i zpoplatnění amalgámových plomb pro pacienty. „Není k tomu vůle,“ podotkl ale ministr. Pojišťovny nyní dávají zubařům za jednu plombu 200 Kč, což je ročně vyjde zhruba na 1,5 miliardy korun.

Ne úplně vhodným specifikem českého zdravotnictví v porovnání se situací v ostatních zemích EU je podle ministra nízký počet lékařů zaměstnaných v nemocnicích a odborných pracovištích. Nad nimi prý značně převažuje počet lékařů pracujících v soukromých ambulancích. Ti se podle ministra nechtějí vracet na odborná pracoviště zejména z finančních důvodů. Podle Hegera je řešením buď snížení počtu ambulantních lékařů, nebo posílení jejich odpovědnosti v rámci lékařské péče.

Heger prý bude také prosazovat zvýšení odpovědnosti správních rad a managementu zdravotních pojišťoven za kvalitu poskytované zdravotní péče.

Návrh novely obsahující první část zdravotnické reformy, která se bude týkat zvýšení regulačních poplatků v nemocnici z 60 na 100 korun, změn v lékové oblasti nebo uvolnění fúze pojišťoven, chce dát Heger vládě podle dřívějších prohlášení do konce roku. Pokud projdou legislativním procesem, mohly by začít platit příští rok v dubnu. Další změny chce ministerstvo parlamentu předložit do pololetí příštího roku; ty by mohly platit od ledna 2012.

Na zdravotnický veletrh, který končí v pátek, se do Brna sjeli zástupci asi 300 firem z téměř tří desítek zemí. Většina zejména českých výrobců a dodavatelů zdravotnické techniky se nyní vážně potýká s krizí, která se projevuje právě úsporami zejména ve státních zdravotnických zařízeních. Mnoho z nich se tak snaží problém vyřešit exportem do zahraničí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?