Heger navrhuje vládě snížit poplatky lékařů a sester za zkoušky

13. 7. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce ulevit mladým lékařům, zubařům a farmaceutům v platbách za atestační zkoušky. Zlepší se tím podmínky pro jejich další vzdělávání.


V nařízení, které ve středu projedná vláda, navrhuje ministr také snížit platby pro sestry a ostatní zdravotníky za zkoušky na závěr certifikovaných kurzů. Klesnout by měly i poplatky za zkoušky k vydání osvědčení pro sestry.

Po získání atestace mohou lékaři pracovat samostatně bez odborného dohledu. Od 1. srpna by za atestační zkoušku měli místo nynějších 3500 korun platit 500. Kdo ji nesloží, zaplatí při opakování 3500 a při dalším 5000 korun. Nyní se při prvním opakování platí 5000 a při druhém 7000 korun. Ve stejné škále se mění poplatky za certifikované kurzy, kde jsou nyní stejné jako u atestačních zkoušek.

Atestační zkoušky se skládají z teoretické a praktické části, za každou z nich zaplatí po 250 korunách. Při prvním opakování dá lékař za teoretickou část 2000 a za praktickou 1500, při druhém za teoretickou část 3000 a za praktickou 2000 korun.

Zkouška k vydání osvědčení má rovněž dvě části, celkem se za ni bude platit 1000 korun, z toho 500 za teoretickou a 500 za praktickou část, při prvním opakování stoupne celková platba na 3000, z toho půlka je za praktickou a půlka za teoretickou část. Při druhém opakování se platba zvyšuje na 5000, to je po 2500 za teoretickou a za praktickou část. Nyní stojí zkouška celkem 2000 korun,při prvním opakování 4000 a při druhém 6000 korun.

Uchazečům, kteří již zaplatili za zkoušku podle dosavadních právních předpisů, ale zkoušku skládají za účinnosti nového nařízení, má být finanční rozdíl vrácen.

Zkoušky lékařů a ostatních zdravotníků zpoplatnila vláda před dvěma lety v očekávání, že tak zvýší odpovědnost a motivaci zdravotníků za odborný růst. Vláda tehdy argumentovala tím, že složení zkoušky má přímý vliv na růst platu a lepší uplatnění na pracovním trhu.

Zavedení plateb i jejich výši kritizovala Česká lékařská komora i další organizace zdravotníků. Atestační zkoušky pořádají Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.

Snížení plateb za zkoušky je součástí širších změn ve vzdělávání zdravotníků. Patří k nim například rozšíření podpory rezidenčních míst. Peníze mají dostat na vzdělávání všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Každý rok na tyto programy má jít půl miliardy korun.

Cílem změn je zamezit odchodům lékařů do ciziny nad únosnou mez. Změny v systému dalšího vzdělávání byly jedním z požadavků odborářské protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž dalo výpověď 3800 nemocničních lékařů. Po podpisu memoranda, kterým jim stát zaručil od března zvýšení platů o 5000 až 8000 korun měsíčně a účast na reformních pracích, výpovědi stáhli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?